Selfie – Köket

Bloggaren Klimakteriehäxan har en utmaning som heter Selfie där man ska reagera på ett ord och svara på frågor. Hur det går till kan du läsa hos Klimakterihäxan. Häng på vetja! Det här inlägget handlar om köket.

1. Den kryddan (förutom salt och peppar) använder jag ofta:

Beror ju alldeles på vad för slags mat jag ska laga. Timjan är en favorit, men den passar ju inte till all matlagning.

2. Den kokboken rådfrågar jag ofta: 

Jag har under många år samlat på kokböcker. Men trots att jag har mängder av kokböcker så är det  ”farbror Google” och nätet som är min vanligaste receptkälla numera.

 3. Den köksprylen är jag glad att jag har:

En lite mindre variant av köksassistent. Köpte den första gången jag skulle laga mat till Studentkårens julbord.

 4. Den köksprylen använder jag så sällan att jag borde göra mig av med den:

Egentligen ingen. Men min glassmaskin är kass och möjligen kommer jag att köpa en ny någon gång i framtiden.

5. Det är viktigt för trivseln i mitt kök:

Jag har egentligen ett alldeles för litet kök, en kokvrå. I mitt nya hem, dit jag beräknar flytta om ett år, kommer det inte ens att finnas en kokvrå. Istället får jag en köksvägg i vardagsrummet. I mitt tycke en galen idé, men det är ju så man bygger numera.

6. Den prylen gör mitt kök speciellt

Min spis som jag köpte för pengar jag fick när jag fyllde 50. Pengarna räckte bara till en femtedels spis, resten fick jag lägga till. Den kommer jag att byta ut mot en annan spis när jag flyttar och ta med till stugan. Den är väldigt mycket min och speciell för mig.

Det här inlägget postades i Livet, Selfie, en utmaning. Bokmärk permalänken.

10 svar på Selfie – Köket

 1. Margaretha skriver:

  Talade med en spisreparatör som berättade att de där en och en halv-ugns spisarna var väldigt populära, ändå slutade de att tillverkas för länge sedan.
  Så du gör rätt i att ta den med dig. Min är urgammal men jag hoppas den kommer att leva ännu fler år.
  Margaretha

  • Kraka skriver:

   Ja, det var en synnerligen populär spis.Snygg också, tycker jag. Men plötsligt så skulle alla spisar se ut som de där diskmaskinerna vi tvättar instrument i på jobbet. Jag hade tur, det stod en pall någonstans med osålda spisar i den här modellen och det fixades så jag fick köpa en av dem.
   Nu var det inte helt okomplicerat eftersom de stått i något förråd, lite fuktigt. Spisen satte på sig själv och naturligtvis trodde man, i affären där jag köpt den, att jag inbillade mig att den var varm lite då och då fastän jag inte varit hemma och använt den.
   Men en dag satt jag och drack kaffe och plötsligt knäppte spisen till som om den sattes på. Den blev varm och då hade jag beviset. Jag ringde, blev hänvisad från affären till leverantören och han sa direkt att det berodde på att den stått fuktigt och att jag genast skulle skruva ur proppen tills de kom och bytte ut delarna.
   Man bytte ut i stort sett allt inne i spisen och sedan har jag inte haft några problem (peppar, peppar) och det är nästan 20 år sedan.

 2. znogge skriver:

  Ja, numera är det i princip nästan bara öppen planlösning som gäller och köksdelen ligger i vardagsrummet. Även om jag gillar öppen planlösning så tycker jag bäst om när köket är avskilt men så byggs det inte.
  Numera googlar jag oftast också men visst har jag kokböcker kvar. Förstår att spisen är ett minne så det blir väl en bra lösning att göra så.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Precis som den där idén med att sitta och gapa i mobilen hållen som en smörgås framför sig så är även idén om öppen planlösning något som kommit från filmvärlden.
   Problemet är ju bara att riktiga människor i den riktiga världen faktiskt lagar mat i sina kök. På film går man antingen ut och äter eller beställer hämtmat.
   Det är inte helt roligt med matos i vardagsrummet och en stökig diskbänk när man ska äta. Ska man städa köket innan gästerna sätter sig till bords hinner ju maten kallna.
   Kram

 3. Ingrid skriver:

  Öppen planlösning verkar vara idealet och jag har väl något mittemellan. Köket har ingen dörr utan ligger tillsammans med tamburen och hallen. Rätt luftigt och trevligt faktiskt.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag har inte heller någon dörr mellan köket (som egentligen kallas kokvrå) och hallen. Det är ju trevligt att inte vara instängd, men att laga mat som osar i vardagsrummet känns lite så där. Nu har jag och min son tänkt ut ett sätt att avskilja köksväggen, som jag kallar det, från vardagsrummet. Han kallar det förresten för ett rum och kök eftersom vardagsrummet är i köket.
   Hur som helst så blir det säkert bra, jag har ju min stuga också. 🙂
   Kram

 4. Anna i Portugal skriver:

  Vilken fantastisk spis du har, den förstår jag du vill behålla. Jag hade en glassmaskin förr, blev jättegod glass. Idag gör jag utan maskin och det blir också väldigt gott 🙂

 5. Jag hade många kokböcker, alldeles för många – en del ärvda efter min mamma. Men jag har hårdrensat, nu bara ett fåtal kvar – och de används ytterst sällan! Google funkar ju alltid!
  Tack för att du bjuder på ännu en SELFIE!

 6. Annika skriver:

  Som du säger, Google är kokboken numera. Iaf 9 gånger av 10.
  Gillar din spis.
  Öppen planlösning, nej med åren gillar det jag allt sämre. Gillar att hålla kök och vardagsrum för sig. Men vill absolut ha de två rummen på samma plan. Har vänner som har kök längst ner och sen vardagsrummet på våningen ovan. Nope ogillar.

 7. Paula Merio skriver:

  Hej, jag tycker också att det är galet att ha köket i vardagsrummet, en ”öppen lösning”, framtagen för att man ska kunna umgås även med värdinnan som står vid spisen medan andra sitter och smuttar på drinkar??
  Jag har så, men, min lilla lya är på totalt 35kvadrat så något kök gick inte att klämma in. Timjan används flitigt här, den torkade, i alla köttgrytor bland annat.
  ha en fin fortsättning på vårveckan.
  Om jag förstår rätt så har du bokat dig för en lägenhet i ett hus under uppbyggnad, häftigt, jag har aldrig bott i ett nytt hus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *