Pingstafton, en arbetsdag

Så var det lördag och arbete igen. Solen sken och det hade varit skönt att ta en långpromenad istället. Men nu var de som det var…

Placerades på isoleringssal, något som blir allt vanligare. Resistenat och multiresistenta bakterier är ett ökande problem sedan många år. Multiresistenta bakterier, MRB, är ett samlingsnamn för bakterier som utvecklat resistens mot ett flertal antibiotika. Multiresistenta bakterier ökar i hela världen och utgör ett hot mot den enskilda människan, samhället och vården” kan man läsa på nätet och så är det. Samtidigt har rädslan för resistensutveckling gjort att många inte får antibiotika förrän de redan blivit väldigt sjuka. Problemen är mångfaktoriella, men ett problem ute i samhället är förstås att många vill ha ”pencillin mot förkylning” och får de inte det så köper de ”på nätet”. I alla fall påstås det så. Själv skulle jag aldrig våga köpa okända läkemedel på nätet och stoppa i mig. Kan faktiskt vara vad som helst.

Jaja, det är en annan sida av problemet och har egentligen inget med intensivvård att göra. Vår patientgrupp är väldigt sjuka och har ofta fått sin resistens på helt annat sätt. Våra problem handlar mer om att behovet av att smittisolera är betydligt större än resurserna. Det behövs fler isoleringsrum och betydligt fler personal, personal som redan innan är i numerärt underläge.

Hur som helst så tuffade passet på med en del saker som jag egentligen skulle vilja lyfta men nog gör bäst i att avstå från att skriva om. Saker som i och för sig inte alls handlar om patienter utan om personalfrågor och därför inte är sekretesskänsliga. Men det finns en anledning till att undersköterskor har 2 års utbildning och för att jobba på IVA dessutom har en inskolningsperiod på 5-6 veckor. Numera är undersköterskor även legitimerade och har en så kallad skyddad titel. Men det har man kringgått i vården genom att kalla icke legitimerade undersköterskor något annat och då är det inte så noga med vare sig utbildning, erfarenhet eller inskolning. Det är inte så att de inte är duktiga, men de saknar erfarenhet och ”blicken”. Det här är inget nytt, men dock ett ett observandum. Skulle vilja att det diskuterades ur både personalperspektiv (vad är det för mening med att bli legitimerad när man kan bytas ut mot någon som inte är det?) och ur patientsäkerhetsperspektiv (på sommaren behöver man inte ha rätt utbildning).
Jag hade behövt stanna kvar och ”göra klart” saker jag inte hann men nu får man inte jobba övertid och då skulle jag varit tvungen att bjuda på min tid. Jag fick dock gå hem när jag slutade, mest för att det var en vän till mig som löste av. Varför får vi ingen info om hur det går med förhandlingarna? Det är ju som att befinna sig i limbo.

När jag kom hem lyssnade jag på ljudbok och drack ett glas rött. Åt en ostmacka också. Nu är det så pass grönt och uppvuxet så jag ser egentligen inte bilarna på Tyresövägen längre. Men blåljusen lyser igenom bladverket. Igår, vid 23:30-tiden var det många, många blåljus som for förbi med tjutande sirener. Det här var anledningen. Egentligen så är det utryckningar i stort sett varje kväll på den där vägen. Som inte direkt är någon genomfartsled utan går till sina specifika destinationer.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

3 svar på Pingstafton, en arbetsdag

 1. Ingrid skriver:

  Jag hoppas att du får en behaglig pingstdag och att du kanske kan få ta den där långpromenaden i dag i stället.
  Kram, Ingrid

 2. Znogge skriver:

  Självklart är det väldigt allvarligt med multiresistenta bakterier och därför är det viktigt att beakta när antibiotika ska skrivas ut. Självklart ska det inte ges mot en förkylning vilket alla borde begripa. Sedan sticker jag ut hakan och säger att på vår läkargrupp har det blivit överdrivet på andra hållet. Väldigt mycket avskrivs som ”bara ett virus” utan att någon provtagning gjorts. Senast var det när lilla S hade ett virus som i själva verket var scharlakansfeber och hon hann bli onödigt dålig. Beställa läkemedel via nätet hade jag aldrig vågat göra.

  Ja, jag kan tänka mig att det finns mycket att lyfta och diskutera när det gäller det organisatoriska inom sjukvården. Det verkar helt befängt att man sommartid är beredda att tumma på kravet på legitimation men helt förvånad blir jag inte. Själv minns jag när vi saknade en lärare i svenska till ena halvklassen och rektorsassistenten bestämde att vaktmästaren skulle ta lektionerna. Då slog jag näven i bordet faktiskt. Nu var det ingen säkerhetsrisk men någon måtta fick det vara, speciellt med tanken på kommunens policy att alla pedagoger ska ha rätt behörighet.

  Önskar dig en fin pingstdag nu!

  Kram

 3. Anna i Portugal skriver:

  Skulle aldrig beställa läkemedel via nätet! Förstår det är en ohållbar situation på jobbet. Kanske det blev en promenad på söndagen istället? Hoppas du får en bra måndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *