Hundra procent semester – första dagen

Från kl 12.00 idag har jag semester, hundra procent semester då jag bara ska göra saker jag vill. Det är inte ofta ledigt från jobbet betyder att jag är ledig. Ofta är det möten och konferenser eller något slags gruppresa där jag inte bestämmer själv. Med gruppresa menar jag inte nödvändigtvis en arrangerad resa utan det kan lika gärna vara en resa med vänner men där vi ändå måste jämka oss med varann. Det brukar oftast gå alldeles utmärkt, som när vi var i Paris eller firade midsommar i Dalarna. Men min senaste resa fick mig bara att längta efter att få vara ensam och därför ska jag nu tillbringa några dagar på egen hand i Malmö och Köpenhamn.

Efter kongressen gav jag mig iväg mot vandrarhemmet. Jag tyckte att det var lika bra att gå till fots eftersom jag bott där tidigare och visste precis var det ligger. Det är så där lite halvlångt dit, det tog väl ungefär en timme att gå med en resväska på hjul att dra efter mig. Solen sken och det var varmt.

När jag kom fram var receptionen stängd och skulle inte öppna förrän om tre timmar. Men jag fick komma in och ställa väskan i bagagerummet i källaren. Jag passade också på att göra mig en kopp kaffe i köket innan jag gav mig iväg ut.

Väldigt nära, nästan bara snett över gatan ligger Mobilia köpcenter. Eftersom jag var både trött och hungrig gick jag dit med tanken att äta en hamburgare på MacD och sedan gå in mot stan. Men när jag kom in i centrumet ändrade jag mig och gick till en restaurang bredvid MacD som jag tror heter Kniv och Gaffel. Jag såg att de hade bakad potatis med skaldjursröra och att deras vin var billigt, endast 30 kronor för ett glas.

Nu visade det sig att skaldjursröran var slut och att de bara hade tonfiskröra att erbjuda. Efter en stunds betänketid bestämde jag mig för at äta rökt lax med romsås och potatis istället. Maten visade sig vara god och vinet var överraskande gott med tanke på priset. Jag åt lugnt och sakta och njöt av maten medan jag läste. Håller just nu på och läser Svarta lögner, rött blod av Kjell Eriksson.

När jag till sist ätit färdigt tog jag en runda i centrumet, köpte en bok på Akademibokhandeln och ett par badlakan på Hemtex. Får väl kämpa lite för att få plats med dem i resväskan. Men det var handdukar jag planerat att köpa senare, men jag fick nu se att det var utgående mönster och vågade inte chansa på att de skulle finnas kvar hemma. Innan jag lämnade centrumet inhandlade jag lite bröd, ost och risifrutti.

Jag gick sedan tillbaka till vandrarhemmet en stund innan jag gick till Heliga Trefaldighetskyrkan där jag hade sett att man skulle ha en musikgudstjänst klockan 18.00. Sofia Thelin Edgren och Fredrik Bock skulle framföra sånger av Henry Purcell. Jag hade väl trott att det skulle vara som en konsert med en kort andakt i mitten, det är ju ofta så det är upplagt. Men det visade sig vara en hel söndagsgudstjänst med inlagda musikinslag. Men det var vacker sång och lutaspel och faktiskt rätt spännande att höra en annan präst predika över samma text som jag hört predikan om på förmiddagen. Den texten och de goda och de dåliga träden och hur de bär bra eller dålig frukt och om Guds klarsynthet.

Efter gudstjänsten skulle det serveras kaffe eller te. Men jag kände att jag var för trött för att vara med, vet ju att går man på kyrkkaffe så är det alltid någon som vill prata med en och är man dessutom ett nytt och främmande ansikte så får man räkna med att plocka fram en stor portion sociala talanger. Istället gick jag raskt hem till vandrarhemmet och la mig på sängen och läste. Nu sitter jag med kaffe och ett par smörgåsar i matsalen som ligger i anslutning till självhushållsköket. Jag är hemskt trött och det kommer att bli en tidig kväll, ska nog snart bädda ner mig även om jag väl har för avsikt att orka läsa lite innan jag somnar. Hur det blir med det återstår att se…

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *