Men det var ju d jag sa!

Plötsligt svämmar tidningarna över av artiklar som handlar om precis det jag själv kom fram till i vintras. Bara några exempel: Risken för diabetes minskar med 50% hos kvinnor, Övervikt ger brist på D-vitamin och kan vara en orsak till att övervikt leder till en rad sjuksomar. Att D-vitamin skyddar mot en rad olika sjukdomar vet man också sedan ganska länge, till exempel mot hjärt-kärlsjukdomar, astma och ett flertal olika cancersjukdomar. Inte minst finns ett samband med årstidsberoende depressioner. Men det nya just nu är diskussionerna om att man bör äta rejält med extra D-vitaminer, inte bara RDI-dosen*, under vinterhalvåret och även sommartid om det är solfattigt. Med rejält tillskott menas inte bara en vanlig multivitamintablett utan det krävs helt andra doser och jag vill än en gång rekommendera den alldeles utmärkta artikeln i Läkartidningen.

*RDI betyder Rekommenderat Dagligt Intag. RDI för vuxna är 7,5 – 10 mikrogram, 10 mikrogram motsvarar 400 IE och man pratar i de här sammanhangen om tillskott på 2000 – 4000 IE/dygn. Om jag räknat rätt, är det 50 – 100 mikrogram.

Solen är vår främsta källa till D-vitamin och kroppen tillverkar själv D-vitamin om man solar. Men då krävs att man inte är insmord med solskyddsfaktor, dock behövs bara en liten kroppsyta och ungefär en kvart om dagen. Man ska alltså inte steka sig i solen i timmar som ju ger andra välkända problem. En promenad utomhus i vackert väder är tillräckligt sommartid. På vintern kommer solen in i fel vinkel hos oss i norr och ger inte någon D-vitaminbildning. Ha det skönt i sommarsolen!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *