Några dagar vardagsflykt – En resa till Tallinn och Türi

Kanske kände jag på mig att jag skulle behöva komma ifrån några dagar i slutet av maj, kanske var det en ren tillfällighet att jag redan i slutet av december beställde en kryssning med Svensk trädgård till växtmarknaden i Türi.
Att det blev just en trädgårdsresa var i alla fall en slump då jag sprang på den under en surftur på nätet. Jag är helt klart intresserad av trädgårdsodling, men i nuläget har jag ingenstans att sticka mina gröna fingrar i jorden. Jag får helt enkelt bida min tid tills jag kommer fram i kön och får köpa den eftertraktade kolonistugan.

På torsdagseftermiddagen åkte jag ut till Värtahamnen för att checka in på Tallinks M/S Baltic Queen. När jag fått min biljett och mina resehanlingar tog jag ett glas vin i baren medan jag väntade på att få kliva ombord.

En trevlig hytt på däck 8 hade jag fått och när jag installerat mig gick jag till de inledande föreläsningarna som skulle inledas med kaffe och smörgås. Ett glas vitt fick vi också. Kan inte direkt minnas att det var mousserande, men det hade kanske hunit bubbla av sig medan det väntade upphällt till alla oss som var med på trädgårdsresan. Vi var 450 personer!

Efter föreläsningarna var det precis lagom med tid att byta om till middagen och jag gav mig sedan upp till kön utanför restaurangen.
”Känner du inte igen mig?” hörde jag plötligt en röst helt nära mig. Det tog några sekunder att koppla ihop de ostyriga synapserna, men visst kände jag igen honom. En gammal skolkamrat som jag inte sett på trettio år och hans man var också med. Självklart satte vi oss sedan vid samma bord och kvällen försvann i ett långt samtal om både gamla tider, gemensamma bekanta och så moderna ämnen som Pirate Bay.

Efter middagen kändes det bäst att sova, det skulle bli en lång och spännande dag på fredagen.

Fredag morgon var det dags för frukost och, för oss som skulle stanna kvar i Tallinn, också dags att packa ihop.
När vi kom i hamn väntade tolv bussar på oss och vi som skulle stanna hade fått veta i vilken buss vi skulle sitta så vi skulle komma till hotellet efter dagsutflykten till Türi. Det var en varm och solig dag, senare fick vi veta att det varit 29 grader.

I Türi fick vi klara oss själva och blev noga tillsagda att inte missa bussen tillbaka. Vi som skulle stanna hade en och en halv timme längre på oss att gå runt på marknaden.
Det fanns hur mycket som helst att se av både växter, trädgårdsredskap och annat som man brukar kunna hitta på marknader.
Eftersom jag nu inte skulle köpa växter ägnade jag mig åt att titta, fotografera och spana in folk. Man kan verkligen hitta både det ena och det andra…
Hur som helst så köpte jag mig en kasse i linne, Estland har väldigt fina och prisvärda linnevaror.

Till sist blev det i alla fall dags att lämna marknaden och även om det varit en fantastisk dag var det skönt att fly in i bussens svala luftkonditionering, det var som sagt 29 grade och gassande sol.

Jag var trött när jag kom till hotellet och dessutom är jag inte van vid att bo så lyxigt med stort rum och hotellstandard. Bor ju oftast på mindre hotell eller vandrarhem.
När man nu har det så fint där man är kan det ju vara synd att lämna stället… Stannade med andra ord på hotellet och satte mig i baren med ett glas rött och lite chips som jag inmundigade medan jag tittade på människor som passerade förbi.

Nästa dag var inte alls lika fint som föregående. Det regnade och jag tog det lugnt på hotellet  med en riktig långfrukost och checkade inte ut förrän alldeles strax innan vi var tvungna att lämna rummen.

Efter att lämnat in bagaget för förvaring gick jag ut. Började med att traska runt i Viru centrum, ett inomhuscentrum inte olikt Kista centrum eller vilket annat centrum som helst. Världen har blivit allt mer lika…

Som alltid fastnade jag förstås i bokhandeln och botaniserade bland både de estniska böckerna, som jag inte förstår ett ord av, och de på engelska och svenska. För det fanns enstaka böcker på svenska.

När jag kom ut från Viru hade det slutat regna och klarnat upp och jag gav mig av med raska steg till gamla stan. Tallinn är en gammal Hansastad, inte helt olik Lübeck. Det finns hur mycket som helst att titta på och när jag vilade benen på en uteservering kände jag ett stort vemod och önskade att jag kunnat stanna ett par dagar till.

Resan hem, med Viktoria I, var inte så märkvärdig. Vi hade bokade bord så gruppen skulle kunna sitta tillsammans  när vi åt buffé och sedan fanns ju båtens vanliga utbud av nöjen att tillgå. Men annars var det just bara en transportstäcka.

 

Vi var många, 450 personer, och tog i stort sett upp hela resaturangen.

 

 

Laxmousse

 

 

 

 

Majskyckling

 

 

 

Vaniljpannacotta med en sträng av rabarberkompott

 

 

 

 

Marknadsplatsen i Türi

 

 

Blommor

 

 

 

 

Fler blommor

 

 

Ännu fler blommor

 

 

 

 

Inga cocktailtomater här inte, ryska tomater är STORA

 

 

Det fanns gott om grönsaker för den som ville köpa

 

 

 

En ros är en ros är en ros

 

 

Många rosor fanns det

 

 

 

Gentiana, den blomma som ger gentianaviolett, och vilken ganmal vårdavdelning har inte fläckar från tappade flaskor…

 

 

En bra avslutning på en bra dag med tid för sammafattning och reflexion

Det här inlägget postades i Livet, Resor. Bokmärk permalänken.

2 svar på Några dagar vardagsflykt – En resa till Tallinn och Türi

  1. Petter Kringberg skriver:

    Nästa gång Du åker dit, så ligger det en jättemysig irländsk bar precis bredvid Rådhustorget, god burgare + cider för mindre än €10 🙂

  2. Pingback: Alla har vi varit små, även jag – Bloggutmaning i mars 3 | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *