Selma och jag

Det är första morgonen på mitt sommarboende på Marstrand. Det är min tredje sommar jag är här dels för att vila upp mig från storstadens krav dels för att arbeta i Kungälv.

Marstrand är en verklig sommaridyll med en ungefär 1500 fast boende, men då ska man beakta att de flesta bor på Koön. På själva Marstrandsön är befolningen inte så stor. Men mängden sommarboende är desto större. Marstrand är också ett populärt utflyktsmål och de som reser hit över dagen är många. Färjan brukar vara full varje tur hela sommaren. Det är bara boende och nyttotrafik som får åka över med bil. Vi andra parkerar på Koön och släpar vårt bagage,

Jag bor på Sommarhotellet, ett boende där man endast kan boka sig hela sässongen och där vi som bott föregående sommar har företräde. I början av april brukar vi få en skriftlig förfrågan om vi vill behålla vårt rum och sedan ska man betala en bokningsavgift. Hela sommarens hyra ska sedan vara betald innan majs utgång. Det är mycket pengar att lägga ut, men slår man ut det per dygn på den elvaveckorsperiod som omfattas blir det ungefär som att bo på vandrarhem. Det är också ungefär den standard vi har. Jag har kokplatta, ett kylskåp, en liten diskbänk och tillgång till gemensam toalett i korridor. Vill man duscha får man lägga i tiokronorsmynt för någon minuts vatten. Jag brukar duscha på min arbetsplats.

Förutom det berömda Bergs konditori, som ligger i huset bredvid mig, är det gott om restauranger på ön. Jag brukar dock oftast åka över till Koön och gå på Hamnkrogen som har betydligt bättre priser för en sjuksköterskelön.

Det är bara en ganska smal remsa på öns framsida som är bebodd, på andra sidan är det klippor och utsikt över havet. Jag älskar att sitta och läsa och mellan raderna titta ut över havet. Nu blir det nog mycket ljudböcker och då kan jag vila blicken på vågorna hela tiden. Inte minst fyren Paternoster är en  trevlig blickpunkt. Den ligger dock så pass långt bort att det just blir en punkt att fästa blicken på. Får väl se om jag kommer dit ut i sommar. Jag var där ute min första sommar och just den dagen jag valt för min utflykt var det hård vind och regn. Vågorna piskade i ansiktet och det var väl inte min trevligaste båtresa i ribbåt. Det kostar runt 700 kronor att åka dit ut så det är inget man gör dagligen precis.

Många kändisar har bott på Sommarhotellet i alla fall någon sommar. En av de mer kända är Selma LagerlöfHon skrev en av sina böcker medan hon bodde här, jag har dessvärre glömt vilken det var.

Även fast jag ska jobba hela sommaren, och intensivvård är aldrig någon semester ska ni veta, kommer jag att hinna vila en hel del. Jag har fått ett bra schema med flera perioder sammanhängande ledighet ooch vid två tillfällen är den ledigheten en hel vecka.
Sommaren är också en period av mötesfrihet, eller nästan i alla fall. Jag ska bara resa upp till ett enda möte, under sommaren där jag dels är ombud dels sitter i valberedningen. I övrigt är det endast arbete och vila och den vilan behövs innan höstens valarbete i samband med kyrkovalet sätter in. Ja, det har ju redan börjat egentligen men det mesta ligger nere under sommaren. Politiken och föreningslivet lever mest under det som skolan kallar läsår. Det finns en hösttermin och en vårtermin och man har ofta något slags sommaravslutning. Sen kan det ju behövas en hel del insatser för att verksamhet ska fungera förstås. Men jag har lämnat mitt storstadsliv för en elva veckors sommarvistelse med arbete och vila.

 

Utsikt från mitt fönster. Selma Lagerlöf bodde en period i rummet bakom fönstret överst till vänster.

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Selma och jag

  1. Åsa skriver:

    Herr Arnes penningar var det Selma skrev där

  2. Pingback: Selma och Sophie | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *