Alla tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig

Rökning är farligt, det vet nog de allra flesta. I alla fall de som är normalbegåvade. Men ändå röker folk, av olika skäl. Kanske för att lindra sin ångest, för att man börjat när det ansågs tufft och glamoröst eller av något annat skäl. Det bästa är at aldrig börja för det är svårt att sluta trots hjälpmedel och stöd.

När det nu kommer ett förslag på att göra det mindre lockande att börja röka genom att alla cigarettpaket ska vara utan tryck och inte så så där flådiga ut i diverse färger så skriker förpacknigsindustrin i högan sky att de kommer att bli utan jobb.

Jag blir alldeles matt av denna egoism. Hur kan man se sig själv i spegeln om man tycker att det är bra att människor röker och blir sjuka för att man själv ska tjäna pengar. Det finns annat förpackningsindustrin kan göra. Exakt hur och till vad de kan ställa om till vet jag inte, men det går alltid att förändra produktion vilket också Holmens bruk, huvudägare till den aktuella industrin, intygar då de fått frågan. Det finns en beredskap för omställningar i produktionen.

Jag ser människor med KOL nästan varje dag, ser hur de blir sämre och sämre för var gång de kommer in till sjukhuset. Det är vanligt att hamna på intensiven vid vanliga förkylningar eftersom man då får andningssvikt av så allvarlig art att man behöver, i bästa fall, non-invasiv andnigshjälp men inte sällan behöver man sövas ner och läggas i respirator.

”Insjuknandet i KOL speglar ofta rökvanorna i samhället. Ungefär hälften av alla rökare drabbas av KOL. Normalt tar det cirka 30–50 års rökning för att utveckla symtom som rökhosta och andfåddhet. I Sverige lider mellan 500 000 och 700 000 människor av KOL vilket motsvarar cirka 5–8 procent av befolkningen, ca 3 000 i Sverige avlider varje år i KOL.” (Källa: Svenska Wikipedia)

Man kan få KOL även om man inte röker, passiv rökning är en vanlig orsak (att man andas in rök från andras rökning). Man kan också ha en Alfa1-antitrypsinbrist, en ärftlig sjukdom. Men det är inte så vanligt, i alla fall inte i Sverige. Jag har jobbat i över 40 år och sett många tusen patienter med KOL men aldrig träffat någon med denna medfödda bristsjukdom. Den är vanlig i vissa länder, bland annat Spanien tror jag.

Jag välkomnar alla förslag som på ett eller annat sätt kan bidra till en bättre hälsa hos befolkningen. Det går inte att ta bort alla hälsorisker, men man bör verkligen göra vad man kan. Det är säkert inte troligt att så många slutar röka för att paketen ser trista ut, men det kan kanske göra att tonåringar låter bli. I vart fall är det värt att utreda. För i nuläget är det bara en utredning på gång.

 

*Rubriken på mitt inlägg är ett talesätt som flera använt sig av, bland annat Robert Storm Petersen som gett upphov till mängder av kända uttryck och talesätt.

Det här inlägget postades i Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Alla tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig

  1. Geddfish skriver:

    Det har förvånat mig storligen, då jag sett sjukvårdspersonal röka. Jag har ju tillbringat en hel del tid på sjukhus med min sjuka dotter runt hennes 12-årsålder.
    Hur svårt ska det vara att sluta egentligen? Viljan.
    Och pengaguden skriker Köp! Motsägelsefull reklam! Vidrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *