Trodde nästan inte mina ögon

Att människor reste över hela landet för att besöka IKEA på semestern förr vet man ju. Det första IKEA-varuhuset öppnade 1953 i Älmhult, innan dess hade man bara sålt på postorder. Så det var säkert en upplevelse att besöka IKEA på den tiden. Så var det fortfarande på 1960-talet då jag var barn och när man öppnade i Kungens Kurva 1965 var det lika spännande att få följa med dit som att gå på vilket nöjesfält som helst.

Idag finns det 19 IKEA-varuhus i Sverige och jag föreställer mig att även om man inte, som jag, har IKEA på gångavstånd så måste man väl de flesta ha möjlighet att besöka IKEA vilken vecka som helst på året. I alla fall då man är ledig.
Därför blev jag väldigt överraskad av den invasionsliknade stämning det var på IKEA i måndags. Måndagar brukar det annars vara nästan folktomt och idealiskt för inköp.

Jag kunde naturligtvis gått därifrån när jag såg folkhavet inne i varuhuset, men bestämde mig för att ändå stanna kvar. Så farligt kunde det väl inte vara. Men det var det.

Först köade jag i restaurangkön i mer än 40 minuter. Sedan var det nästan omöjligt att hitta en sittplats. Men jag lyckades klämma in mig i ett hörn.

20150713_140901

Efter maten plöjde jag mig fram för att ta de saker jag skulle köpa, jag hittar lika bra i den affären som i mina egna skåp. Med andra ord vet jag nästan exakt var varje sak ligger. Trots det tog det mig en dryg timme att ta mig genom affären. I kassan fick jag också vänta en timme och någon turistande gubbe lyckades välta ut sakerna jag hade på min vagn. Han bara knuffade till mina saker och inte bad han om ursäkt heller och jag kunde inte låta bli att beklaga hans stackars fru för att hon hade en sån drummel till man.

När jag kom ut, nästan fem timmar efter att jag klev in, var jag på gränsen till gråtfärdig av trötthet. Men jag hade i alla fall med mig precis det jag kommit dit för att köpa: Två kuddar, en ugnsform (fast det blev två), bestick, skärbrädor, 2 solstolar och som extra, oplanerat inköp doftljus och ett badlakan. Jag som hade förlagt dessa inköp till en måndag just för att det brukar gå på 10 minuter på måndagar. På måndagar brukar det dessutom vara nästan tomt i restaurangen också om man inte väljer lunchtid för sitt besök.

20150713_153739

Det kommer nog att dröja innan jag besöker IKEA igen och skulle jag behöva något innan höstens lugn är tillbaka så får jag försöka vara där då de öppnar. Men det kanske inte hjälper när så många förlagt sitt turistande till IKEA. Undrar om det är lika många på alla varuhusen eller om det är just Stockholms IKEA-varuhus som lockar. I Bäckebol var jag ofta under somrarna på västkusten och aldrig att det var speciellt trångt där i veckorna, speciellet inte i början av veckan.

Det var skönt att komma hem till stugan och lugnet, även om det var lite kyligt satt jag ute ett tag med ett glas vin och en bok.

20150713_192828

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

8 svar på Trodde nästan inte mina ögon

 1. Znogge skriver:

  Jag hade tänkt ett besök på IKEA men besinnade mig. Insåg att jag inte skulle bli ensam där så eftersom vi har det runt knuten får det bli en annan dag!

 2. Life of Johanna skriver:

  Lät inte som någon höjdar tur. Tur du fick det du ville ha iaf. Och ett glas vin var du väl värd efter det.

  btw, finns inget värre än folk som inte ber om ursäkt

 3. LenaLi skriver:

  Ikea tipsar väl t o m om när man kan räkna med trängsel – åtm gjorde man det förr.

  Semestertider är väl lite speciellt, annars brukar kvällar vara förvånansvärt lugna, även för att äta.

  För jag har väldigt svårt för trängsel – tar fram det sämsta hos människan (inkl mig själv 😉

  • Kraka skriver:

   Jag har nog helt enkelt glömt hur dte är att vara i Stockholm på sommaren. Det är nästan 5 år sedan senast. Men nu är det väl tänkt att det ska bli många somrar här.

 4. Natahlie skriver:

  Nu har jag startat en ”månadens blogg” tävling, vill du bli en av de 5 vinnarna? Isåfall MÅSTE du delta! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *