Första halvan av halvfartskursen är slut

Tiden går fort när man har roligt sägs det ju. Själv tycker jag tiden går fort både då jag har roligt och när det inte är fullt lika kul.

I augusti skrev jag bland annat så här:

Världen har förändrats mycket, jag är uppvuxen under en tid då det fanns framtidstro och drömmen om folkhemmet var på riktigt. Men nu ökar klyftorna, krig och våld talar sitt tydliga språk och få människor tänker på annat än sig själva.

Jag har varit mer eller mindre politiskt aktiv sedan jag var fjorton år. Jag har lagt eoner av tid, min tid, på möten, volontära uppdrag och politiskt arbete. Men nu orkar jag inte mer. Jag behöver fylla på. Det tänker jag göra det kommande året, på Hola Folkhögskola. Sedan får vi se om det leder till nya tag, eller inte.

På skolans hemsida kan man läsa följande om kursen:

Ekofilosofi

Planetära gränser för hållbarhet och förståelse? Hur hänger miljö- och framtidsfrågorna ihop?

En kurs för dig som vill gå djupare och undersöka rötterna till frågor som miljö och rättvis fördelning, och som tror att teknik inte räcker för att lösa vår civilisations stora utmaningar.

Kursen är en introduktion till ekofilosofi – ett ämne som föddes ur 1960-talets aktivism kring miljöfrågor.

Syfte

Kursens syfte är att ge deltagarna möjlighet att tillsammans med varandra fördjupa intressanta ekofilosofiska frågeställningar. Att undersöka samband mellan vår civilisations olika framtidsutmaningar och koppla detta till praktisk konkret handling.

Kursinnehåll

  • Ekofilosofins grundfrågor: hur filosofin som redskap kan användas för en bredare analys av teman som relationen människa – natur – kultur, kunskap, makt och normer.
  • Omvärldsorientering kring miljö- och rättvisefrågor.
  • Ekofilosofins bidrag till förståelse av aktuella miljö- och fördelningsfrågor. Det handlar om människans plats och roll på jorden i relation till en själv och allt annat som lever här.
  • Ämnet ekofilosofi diskuteras i sin historiska kontext och dess utveckling följs fram till idag.
  • Ett särskilt fokus läggs vid kulturell förståelse – hur påverkas vår syn på ekofilosofins grundfrågor av det kulturella sammanhang vi befinner oss inom?
  • Diskussioner och reflektioner individuellt och i grupp kring kursens teman.

Just nu sitter jag på mitt rum på skolan. Vi har haft vår fjärde kurshelg, däremellan läser vi hemma och diskuterar via en studieportal på nätet. Nästa träff på skolan blir i januari.

Halva kursen är avverkad och många tankar har fötts ur diskusioner, litteratur och föreläsningar. Har jag blivit klokare? Kommit fram till några lösningar på världsproblemen? Eller på det personliga planet?
Tyvärr måste jag nog svara nej på den frågan. Jag har fler frågor än svar, fler frågor nu än när terminen började. Men det är spännande, inte minst att möta människor från en helt annan kontext än min egen.

20161210_133909

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Första halvan av halvfartskursen är slut

  1. Pingback: Olivolja, socker och kaffe | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *