Hoppas på friska fläktar

Jag har berättat förut om mina problem med markradon, hur man försökt åtgärda problemet och misslyckats gång på gång. Ja, efter första åtgärdsförsöket blev det till och med sämre än från början. Här, här, här och här är ställen där jag nämnt problemet mer eller mindre utförligt. Det första inlägget är nästan fem år och då hade problemet pågått ett bra tag innan jag skrev om det. Nu är det väl så att själva roten till det onda, markradonet, alltid funnits där. Möjligen blev det väl värre av att man bytte fönstren 2010. Förut fanns det vädringsfönster som man kunde ha öppna och just vädra, fläkta, är i stort sett det enda som hjälper. Det som har varit mest jobbigt är att man vägrat ta problemet på allvar, trots lagstiftning och mina påpekanden efter samtal med radonexperter. Jag har hela tiden blivit behandlad som en paranoid ”gastant”** trots att mätningar visat att jag haft rätt hela tiden. Men den nya förvaltaren, Michael, har faktiskt förstått både problemet och att det åligger dem i lag att få ner värdena under 200 Bq/m3. Vid vissa mätningar har värdena legat runt 950 Bq/m3. Det är berggrunden under huset som är orsaken.

Igår upptäckte jag till min stora glädje att man nu äntligen anlitat en firma som är experter på radonsanering, något som man borde gjort för flera år sedan enligt min åsikt. Jag har tjatat, och till viss del också hotat, med den lagstiftning som finns.

Man håller nu på att installera riktiga fläktar under huset. Jag var ute och pratade med killarna som installerar och de gnällde väl så där lite lagom om hur jobbigt det var att krypa under huset där det är trångt och att jag nog inte kunde förstå det. Men jag log glatt mot dem och sa att visst, det förstod jag, men att vi alla har våra problem på jobbet som vi måste hantera. Utan att precisera vad jag jobbar med.

Nu hoppas jag bara att det ska visa sig vara tillräckligt effektivt och att fläktarna inte ska höras alltför mycket.


*Bild från pixabay

**”gastant” är ett uttryck som förekom ( och förekommer?) inom psykiatrin då det är ett vanligt symptom att man inbillar sig att någon sprutar in gas i ens lägenhet.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *