Nyårsafton i grått

Nyårsafton skulle jag tillbringa hemma hos en av mina äldsta vänner, vi har känt varann sedan vi var 5 år. Ja, hon var nog egentligen bara 4 år eftersom hon fyller år i december. Jag fyller ju alldeles strax efter att höstterminen börjat. Vi träffades alltså på ”lekis”, lekskolan, som det hette på den tiden.

Det var jag, A och hennes vuxna son T som var bjudna hem till B-M. A skulle ha hand om förrätten, B-M huvudrätten och jag efterrätten. Jag medförde även en flaska bubbel, en italiensk spumante, som jag fått då jag fyllde jämnt för ett par år sedan.

Eftersom en av mina nära vänner, Harriet, bor i huset bredvid med sin man S passade jag på att knacka på deras fönster när jag gick förbi. Jag hade bara tänkt vinka och ropa gott nytt år. Men Harriet skyndade genast ut och bjöd in mig en stund. Jag var tidig, nästan lite pinsamt tidig, skulle vara hos B-M 18:30-19:00, klockan var nog inte mer än 18:00, man vet ju aldrig med den rackliga infrastrukturen i Stockholm om kommunikationerna ska komma i tid. När de för en gångs skull gör det blir man för tidig.

Jag bjöds som sagt in, fick sitta i en fåtölj och serverades ett glas vin. Vi pratade om ditten och datten, jag känner visserligen inte S jätteväl men vi har träffats ett antal gånger. H är ju en av mina nära vänner. Det där glaset vin hann bli ytterligare ett glas innan jag bröt upp och gick den korta väggen till grannhuset.

Det var roligt att träffa A och T. A såg jag nog senast då B-M hade sin doktorsmiddag. T har jag, vad jag vet, inte sett sedan han var liten. Han är ett år äldre än min egen son.
Ja, det var naturligtvis roligt att träffa B-M också, men jag var ju nyligen hemma hos henne på middag. Minns inte riktigt när det var, men vi åt fisk och jag hade en flaska vitt, mousserande, med mig.

Nu var det i alla fall dags för vår nyårsmiddag och sedan var planerna att vi skulle åka till Skansen.

Till förrätt bjöds det avocado med räkor och romsås. Himmelskt gott!


Vi fick sedan fläskfilé i ugn med hasselbackspotatis.


Slutligen var det dags för efterrätten, daimpannacotta.


När det så var dags att gå till Tvärbanan för att åka till Skansen ösregnade det. Vi insåg ju precis hur blött och jobbigt det skulle bli att stå där och invänta tolvslaget.

Vi bestämde oss för att avvakta och, om vädret var bättre, gå till Årstabron och titta på fyrverkerierna.

Medan vi väntade ringde min son, han ville passa på att önska gott nytt år innan det blev alltför mycket trafik på nätet och svårt att komma fram. Han pratade också med B-M eftersom hon är hans gudmor.

Det regnade fortfarande, men vi gick i alla fall till Årstabron. Där var det många som samlats för att se ut över stan och fyrverkerierna. Hade det inte regnat hade det känts idealiskt. Nu var det kallt och blött. Jag hade klokt nog tagit på mig överdragsbyxor ovanpå mina kläder så jag frös inte om benen. Men i övrigt var det kallt.


Vi skålade i den medhavda spumanten och gick sedan tillbaka till B-M. Jag började kolla hur jag skulle resa hem och insåg att det var en strulig historia. För säkerhets skull ringde jag också till SL-informationen eftersom jag inte kunde tänka mig att det var möjligt att man hade så dålig trafik en nyårsnatt. Men det hade man. SL är ju det där företaget som varken insett att det finns folk som jobbar på helgerna och inte har bil eller att på en natt som nyårsnatten är det många som är på stan och behöver kunna åka hem.

Jag kom i alla fall med den sista Tvärbanan, som skulle gå en bit av vägen, inte dit jag skulle förstås. Istället fick jag åka till Alvik och ta T-bana därifrån och sedan byta igen vid Fridhemsplan. Det var helt fullt både på Tvärbanan och på de båda T-banetågen. Trängsel och högljutt. Men jag kom hem och möttes i dörren av mina fina kattpojkar då klockan var ungefär 02:40.

Efter att katterna fått lite att äta och jag druckit ett glas Fanta light gick vi och la oss. Jag hade då hängt upp min genomblöta kappa och lagt mössan på tork.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nyårsafton i grått

  1. Pingback: Idag är första dagen på resten… | Kraka

  2. Pingback: Torsdag hela dagen | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *