Storytel – 1793

Storytel är en betaltjänst på internet och i mobilen där man kan lyssna på böcker som man antingen laddar ner eller streamar.
Nu  har jag lyssnat på ännu en bok, 1793 av Niklas Natt och Dag.

En mörk  berättelse runt ett upphittat lik. 1700-talet har ofta fått en strålglans runt sig, men här får vi se en annan bild än vi är vana vid.
Det går att dra en hel del politiska slutsatser från handlingen. Inte minst att vi alla är olika inför lagen, helt beroende på om vi har pengar och börd eller inte.

Vi får följa fyra olika berättare med helt olika perspektiv. Vi rör oss i en tid innan det samhällsbygge som man kan se i Per Anders Fogelströms Stockholmsserie tar sin början cirka 100 år senare. Ett välfärdsbygge som pågår in på 1970-, jag kanske ända in på 1980-talet, men som nu till stora delar har raserats och alltjämt faller sönder med hjälp av de politiska vindar som blåser snålt från höger.

Boken är otäck med obehagliga våldsbeskrivningar. Men det som ger mig mest rysningar är just hur klasskillnaderna dikterar livsvillkoren för de människor vi möter. Den som inte har gott om pengar, eller har en fin titel, har inte en chans.  Är det dit vi vill vara på väg igen? Vissa verkar i alla fall vilja det om man ser på hur valresultatet ser ut.

Om du inte tycker om att lyssna på böcker finns den som pappersbok och vill du hellre köpa din ljudbok går det också bra. När jag köper böcker gör jag det oftast på Bokus.

1793 (inbunden)

Det här inlägget postades i Böcker, Tell me a story. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *