En lördag på språng

Trots att jag sov så mycket igår fick det bli sovmorgon. Vaknade en minut i tio. Gjorde kaffe och lyssnade på ljudbok ungefär en timme. Sedan tog jag tag i förberedelser till kvällens helgmålsbön i Akallakyrkan. Dels skulle jag anpassa min förbön till söndagens tema, det är 19:e söndagen efter Trefaldighet imorgon. Dels skulle jag välja musik till ljuständningen. Bestämde mig för Von guten Mächten wunderbar geboren.
Bestämde mig också för att göra en texttolkning av två verser att läsa före ljuständningen:

”Doch willst du uns noch einmal Freude
schenkenan dieser Welt und ihrer Sonne Glanz,
dann wolln wir des Vergangenen gedenken,
und dann gehört dir unser Leben ganz.

Lass warm und hell die Kerzen heute flammen,
die du in unsre Dunkelheit gebracht,
führ, wenn es sein kann, wieder uns zusammen.
Wir wissen es, dein Licht scheint in der Nacht.”

Du ska ännu en gång ge oss glädjen åter,
lysa på oss med din sol.
Vi ska åter tänka på vad du gjort för oss
och vårt liv ska, som en gåva, vara ditt till fullo.

Låt ditt ljus lysa inom oss,
det ljus du gav oss i vårt mörker.
Låt oss vara tillsammans med dig igen,
och leva i vissheten att du lyser upp vårt mörker.

Det är alltså min tolkning av texten, inte en exakt översättning. Så slipper eventuella tyskar eller tysklärare irritera sig på mina ”översättningsfel”. Att ge sitt liv, till exempel som volontär, stämmer bra med temat där evangelietexten är den om den fattiga änkan som ger det lilla hon har. Så kan vi ge av den tid, som vi ofta tycker vi har brist på, som en gåva.

När jag var klar packade jag ihop det jag skulle ta med mig och åkte in mot stan. På väg till T-banan stannade jag till vid den trevliga grillen uppe i Skarpnäck. Köpte en tjockkorv med bröd och bostongurka.

Vid Gamla Stan gick jag av, blev nästan chockad av hur enormt mycket folk det var. Det är ju en vanlig höstlördag, långt från någon storhelg.

Hur som helst gick jag upp till Science fiction-bokhandeln för att se om de hade fått väggkalendern med Klibans katter för 2019. Efter lite hjälp och letande hittade jag den.

Funderade om jag skulle gå tillbaka till T-banan Gamla Stan eller promenera till T-centralen. Kändes som lite pest eller kolera, skulle bli tvungen att trängas oavsett. Men det fick bli promenaden. På vägen var jag inne i en affär där de hade handdukar, förkläden, grytlappar och lite annat med katter på. Sa att jag skulle komma tillbaka när jag fått lön. Ville inte säga att jag inte orkade med att det var så mycket folk. Nu var det ju inte inne i affären som det var trängsel, men ute på gatan.

När jag kom till T-centralen gick jag direkt ner till T-banan och åkte hem. Hann med ett snabbt besök hemma och att synkronisera min androidpadda. Det blir lite större text än på mobilen. Sedan var det dags att gå ner till Akallakyrkan.

På vägen ner njöt jag av höstens färger. Jag har inte riktigt hunnit med att njuta den här hösten. Trots att det funnits en hel del fina dagar. Det är tiden som inte räckt till.

Helgmålsbönen var bra, det var Y och jag som hade den tillsammans. Det är troligen den enda gången den här terminen som jag kommer att ha hand om den. Det är vår 21:a termin.


Efter kaffet plockade jag undan i kyrksalen medan någon annan diskade. Sedan gick jag hem och hämtade mina saker. Gick till T-banan och åkte hem till stugan.
Stannade ännu en gång vid grillen. Den här gången för att köpa med mig en burgare, en mexicana. Det är lördagskväll för mig och katterna.

En av mina lärare, han som har hand om kursen Nyateismen – utmaning för teologin, har ikväll skickat 3 artiklar att läsa in till på tisdag. Det är 51 sidor text på engelska. Men det är trots allt lördagskväll och jag tänker unna mig ett avsnitt Sorjonen på Netflix. Sen får vi se… Tomorrow is another day.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

6 svar på En lördag på språng

 1. Mösstanten skriver:

  Du studerar teologi?

 2. Kraka skriver:

  Nej, filosofi. 🙂

 3. Znogge skriver:

  Vilken fin text! Jag är säker på att översättningen duger gott.

  Kram och god söndag!

 4. Ingrid skriver:

  Du är duktig som hinner, orkar och kan så mycket.
  Texten är jättefin och på något sätt bekant, men jag kan inte komma på varför. Jag har inte Spotify, men lyssnade på stycket på YouTube och det är en väldigt vacker melodi också.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Psalmen finns i psalmboken, översatt av Per Olof Nisser. Den har nummer 509 i 1986-års psalmbok. I psalmbokstillägget har den nummer 817. Den presenteras där med två olika alternativ till melodi, där den ena är just den här melodin.
   Originaltexten är skriven av Dietrich Bonhoeffer, han skrev den 1944 till sina föräldrar. Han var tysk, luthersk präst och stt i koncentrationsläger. Han avrättades 1945 i Flossenbürg på grund av sitt motstånd mot nazismen.

   Jag har bloggat om den vid ett tidigare tillfälle: https://kraka.moah.se/2018/05/15/lite-blandad-dag/

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *