Rent mjöl i påsen

Antar att du känner till uttrycket ”rent mjöl i påsen”. Det brukar betyda att man inte har något att dölja, men också att man har rent samvete och inget fuffens för sig.

För några år sedan, på en av M-Magasins resor med olika föreläsare och författare, pratade Anne Holt om EU:s datalagringsdirektiv. Kan ju tyckas vara ett torrt ämne på en resa för nöjes skull, men hon höll ett alldeles utmärkt föredrag med både humor och allvar.
Anne Holt är, som du säkert vet, författare, journalist och har också varit justitieminister i Norge. Så hon kan det där med lagstiftning. Men det jag minns bäst var hur hon betonade att det är onormalt att ha rent mjöl i påsen. Ingen har rent mjöl i sin påse, det finns alltid något man inte vill ska bli var mans egendom. För visst har vi alla hemligheter, något vi inte vill att mamma ska få veta, vår partner, chefen, grannen eller till och med polisen i vissa fall. Utan att det behöver vara det minsta olagligt eller skumt. Det är helt enkelt privat. Den som inte har något som hen vill hålla privat har allvarliga problem helt enkelt. Livet innehåller saker man vill ska förbli privata.

Nu handlar inte dagens mjöl om något jag vill dölja. Långt därifrån faktiskt. Men det har med samvete att göra trots allt. Det där lite gnagande samvetet som viskar att jag borde ställa upp.

Idag har det varit julbasar i Spånga församlingshus. Kyrkorådet hade eget bord. Måste erkänna att jag inte vet till vilket ändamål pengarna går. Troligen till Ko-kalvprojektet som Svenska kyrkan har. Men i vart fall till något gott ändamål.

När basaren kom upp på senaste kyrkorådssammanträdet drabbades jag av lite samvetskval. Jag hade inte varken tid eller ork att vara på basaren och hjälpa till med försäljningen en hel dag. Men jag bestämde mig för att skänka något hembakat.


Steg upp strax efter klockan 5 i morse och gjorde en deg som fick jäsa medan jag drack morgonkaffet. Bakade kanelbullar som jag förpackade i några påsar och tog sedan bussen till Spånga och var där precis lagom för att hinna lägga dem på bordet innan basaren skulle öppna klockan 10:00.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Rent mjöl i påsen

 1. Mösstanten skriver:

  Det var väl en fin insats! Mjölig. Men rent mjöl i påsen skulle jag inte använda om det man behåller som privat. Det ska vara fuffens om jag ska använda uttrycket att inte ha rent mjöl i påsen.

  • Kraka skriver:

   Nja, det finns väl en gråzon. Vita lögner till exempel. Inte olagligt, men trots allt ett slags ”fuffens”.

   Ha en trevlig Första advent! Själv sitter jag med morgonkaffe och ska så småningom klä mig och gå/åka till kyrkan. Borde gå, har suttit stilla för mycket igår. Men det beror på underlaget. Jag är rädd för halkan.

 2. Ingrid skriver:

  Där gjorde du verkligen en fin insats!
  Jag måste nog hålla med Mösstanten. Om man inte har rent mjöl i påsen har man gjort något fuffens. Det finns mycket som jag vill hålla privat, utan att det för den skull är något fuffens, felaktigt, omoraliskt eller olagligt.
  Ha en riktigt skön första advent!
  Kram, Ingrid

 3. Pingback: Weekend på hemmaplan | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *