Människa – Skrivpuff 30 oktober

Skrivpuff är dagliga skrivarutmaningar. Inspirationsövningar för dig som vill komma igång med – och få kontinuitet i – ditt skrivande. Man skriver när man vill och hur ofta man vill. Sidan administreras numera av Tittelina.

Människa, vad är en människa. Frågan är lika aktuell idag som i alla tider. I Bibeln kan man läsa: ”När jag ser din himmel, som dina fingrar format, månen och stjärnorna som du fäste där, vad är då en människa att du tänker på henne, en dödlig att du tar dig an henne?” Psalmisten, vem det nu är, som skrivit orden som finns i Psaltaren 8:4-5, är lika förundrad som människor genom tiderna från då till nu.

Vad är meningen med livet frågar vi oss. Varför är vi här och varifrån kommer vi. Är livet slut när vi dör eller finns det någon efter. Frågorna är desamma. Oavsett tid.
Det är samma fråga som psalmisten ställer som tomten i den kända dikten av Viktor Rydberg: ”Så har han sett dem, far och son, ren genom många leder slumra som barn; men varifrån kommo de väl hit neder? Släkte följde på släkte snart, blomstrade, åldrades, gick — men vart? Gåtan, som icke låter gissa sig, kom så åter.”

Idag kan vi skapa artificiellt liv, liv som är svårt att skilja från det som vi fortfarande kallar verkligt. Men hur länge? Kommer vi att vänja oss vid att leva sida vid sida med de artificiella? Kommer vi att kalla också dem människor?

Om några dagar kommer jag att börja en ny kurs i det högskoleprogram jag läser. En kurs som heter filosofisk antropologi. Kan den kursen ge mig svaren? Svaren på de eviga frågorna. Men troligen kommer jag att ha ännu fler frågor när kursen är slut.

Det här inlägget postades i Livet, Skrivpuff 2019. Bokmärk permalänken.

2 svar på Människa – Skrivpuff 30 oktober

  1. Znogge skriver:

    Inte för att jag är så insatt i ämnet men jag skulle misstänka att du har ännu fler frågor och fler tankar. Det är alltid svårt att förhålla sig till saker som det inte finns några svar på.

    Kram och ha en fin torsdag!

  2. Det här låter djupt, jag brukar bli väldigt påtagen av djupa saker så försöker att inte gäva ner mig allt för mycket i sådant. Mest för att få må bra själv :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *