13055 – Sjätte dagen i London

Det var sol redan från morgonen. Den enda soliga dagen. Jag klev i och för sig upp innan solen visade sig, men redan då syntes det på himlen att det kunde bli en fin dag.

Jag pluggade och åt frukost tills Petter klev upp. Vi hade en del planer för dagen och behövde ge oss av senast 11:30. Eftersom man inte kan få allt här i världen så fick vi betala solen med att det inte fanns något varmvatten kvar och att det av någon anledning inte blev något heller. Kan försäkra att en kall dusch inte var vad jag tyckte var skönt.

Ute på gatan där Petter bor. Ett ganska trivsamt område.

Vi började med att åka in till Southwark Cathedral. Katten Doorkins Magnificat hade tyvärr gått i pension för bara några veckor sedan och flyttat hem till en av kyrkovaktmästarna. Hon började få svårt med att höjdskillnaderna i kyrkan. Men jag ville åka dit och köpa boken om henne.

Jag köpte boken, sylt med henne på etiketten, en magnet och ett vykort att skicka till min bror oc svägerska. Vi tittade runt inne i katedralen och gick sedan till deras café och åt lunch.


Jag nöjde mig med kaffe, scones och sylt. Troligen deras egen sylt, sådan jag köpte. Jag ville verkligen inte äta för mycket eftersom jag ville vara säker på att orka äta middag.

Efter lunchen åkte vi till Whitechapel, en stadsdel där vi skulle gå på en guidad tur. Vi var först på plats, men sedan fylldes det på. Vi skulle vara 10 personer som skulle bli guidade bland graffiti och gatukonst.

Det blev två intressanta och trevliga timmar då vi fick lära oss en massa om olika slags målningar. Vår guide sa direkt att vi inte skulle få se något som han målat. Han ville inte avslöja sitt artistnamn och sin tag. Man kan få hela 10 års fängelse för graffitimålning i England.


Målad av någon konstnär dagen innan han skulle ha utställning i samma hus.


Också målad av någon av de mer kända som börjat med att rita serier och sedan gått över till gatukonst.


Målad som ett svar på det rabalder som orsakades av när Lars Vilks målat profeten Muhammed som rondellhund och mordhotad. Då målades den här bilden som visar en muslimsk kvinna och en fri, icke muslimsk, man som håller varann i handen. Den visar en minst lika farlig idé, men konstnären är skyddad av sin anonymitet.


Den här bilden ser inte mycket ut för världen. Men den ger respekt på grund av att den är riskabel att göra.


En annan typ av gatukonst, gjord i en studio och sedan utplacerad.


Den här har jag med bara för att den är söt. Om den fick vi inget veta.


En Banksy som fanns innanför ett fönster. Banksy är inte populär i gaffitikretsar. Det beror på att han dels har plagierat mycket av sitt material, dels inte målar på frihand.

Vi fick se mängder av graffiti och gatukonst under de två timmar vi gick. Men det var en hel del trafik och även om jag har fler bilder avstår jag från att lägga upp dem.

Petter, som inte är en så regelbunden bloggare, har skrivit om vår street art and graffiti tour. Han ger en annan vinkling så titta in hos honom och läs.

Efter turen var vi trötta och gick till en ”vädersked” för att dricka något. Jag drack en Punk IPA och vi delade på ett vitlöksbröd. Ett sådant där som är stort som en pizza med vitlök och ost på.

Det var skönt att vila benen och vi hann sitta där länge nog för att jag skulle hinna lyssna på en av veckans föreläsningar. De gäller att ta vara på stunderna.

Vi tog buss till Café Rouge där vi hade bord klockan 18:00. Jag skulle äntligen få äta musslor.


När vi kom hem satte vi oss i vardagsrummet och drack lite vin och knaprade på ostbågar. En skön avslutning på en bra dag.

Siffrorna i rubriken är antal steg jag gick under dagen. Datumet det handlar om är måndagen den 18 november.

Det här inlägget postades i Livet, Resor. Bokmärk permalänken.

2 svar på 13055 – Sjätte dagen i London

 1. znogge skriver:

  Dag sex blev verkligen en dag helt i min smak. Graffiti är intressant så jag hade gärna gått en sådan vandring. Banksy är ju stor i sig och kanske lockar det lite extra eftersom ingen säkert vet vem han är även om det spekuleras. Jag tycker om det mesta men inte musslor. Tack och lov finns det alternativ!

  Kram och god hemresa.

 2. Ingrid skriver:

  Du verkar ha haft en jätteintressant dag och många steg blev det och det var väl inte satt undra på efter den konstrundan. I Visby höll de på med klottersanering på ett ställe. Det konstverket ville de tydligen inte ha kvar.
  Musslor och även pilgrimsmusslor har jag blivit dålig av ett par gånger, så nu undviker jag det, annars tycker jag att det är väldigt gott. Jag måtte inte tåla det helt enkelt, för ingen annan i sällskapet jag varit ute med har blivit sjuka och det kommer ganska omgående. Några gånger har jag inte hunnit hem en gång.
  Ha en god natt!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *