Vikten av vardag – Bloggutmaning i oktober 5

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i oktober med en fråga att besvara varje dag.

 

Ny vecka och ny start, vad gör du? 

Ska börja med att länka till en ledartext av Susanne Nyström på DN. Förebyggande arbete är som vaccin – man saknar det inte förrän människor dör.
Den handlar dels om det jag skrev häromdagen, dels om vikten av att se värdet i det vanliga livet och vardagen. Som Susanne N skriver, de flesta av oss  blir varken yrkeskriminella eller skapar storverk som Spotify eller liknande. De flesta av oss är nöjda med att först lägga grunden med en utbildning, sedan arbeta för att få pengar till ett drägligt liv. Ett liv med läxor, falukorv till middag och, ja just det, vardag.

Den här veckan och måndagen skiljer sig inte i något väsentligt från alla andra vanliga veckor. Det är precis så det ska vara. För hur skulle vi annars kunna uppskatta de där ögonblicken, de där öarna av extas, som lyser upp i den grå vardagen.

Luke Rhinehart skriver i sin bok Tärningsspelaren att livet är öar av extas i en ocean av leda. Jag vill väl kanske inte framhålla huvudpersonens lösning på vardagslunken som någon bra idé. Däremot vill jag lyfta glädjen i vardagen, glädjen i det vanliga. Man måste inte få allt man vill meddetsamma. Man måste inse att drömmar kräver arbete och att de tar tid att förverkliga.

Hur började då denna vecka och vilka glädjeämnen fanns att se. Jo, efter en regnig helg sken solen från en nästan klarblå himmel. Luften var åter klar och hög.

Efter morgonkaffet gick jag upp i Tornet och pluggade en stund. Den här veckan står, bland annat, en artikel av Matthew Owen med titeln Exploring Common Ground between Integrated Information Theory and Aristotelian Metaphysics. Enormt intressant!

Klockan 15 hade jag en tid hos frisören och jag åkte in till stan i god tid. Det visade sig svårt att hitta en parkeringsplats där jag tänkt parkera, men på en annan av stadens parkeringar fanns plats. Kände mig lite lätt stressad, men jag hann fram i tid. Med ett par minuter till godo.

Efter att jag blivit tillklippt tar jag en kortare promenad på stan och går sedan till Skåres och fikar.

När jag fikat åker jag hem, men stannar till på Stora Coop för att köpa köttfärs och blomkål. Jag har i flera dagar längtat efter att äta hjärna.

När jag är hemma fixar och donar jag en stund och hinner bli ordentligt upprörd över en sak som måste redas ut imorgon. Sedan lagar jag till hjärnan och äter middag. Allt medan jag lyssnar klart på Ann Rosmans senaste bok Marvatten.

Försöker hitta ett recept på hjärna, färsklädd blomkål, men hittar inget. Ni får använda fantasin helt enkelt. Man förväller ett blomkålshuvud, lägger det på ett ugnssäkert fat och klär in blomkålshuvudet med köttfärs. Sedan in i ugnen cirka 40 minuter.

Satte mig i Tornet för att läsa, men klockan var mycket och jag bestämde mig för att ta nya tag imorgon.

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i oktober 2020, Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet, Växjö. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vikten av vardag – Bloggutmaning i oktober 5

 1. Znogge skriver:

  Den rätten har jag aldrig hört talas om men jag kan föreställa mig den. Själv föredrar jag ugnsrostad blomkål som jag tycker får en härlig smak.
  Hoppas att det som upprörde sig får en positiv lösning!

  Kram och sov gott!

  • Kraka skriver:

   Den heter förstås inte hjärna, det är bara mitt namn på den. Tror den heter färsklädd blomkål. Fanns på ett sådant där kort som ”alla” hade i boxar på 1970-talet.

   Tack! Sov gott du också!
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Jag har en hjärna i kylskåpet och den ska jag tillaga i dag. Jag förväller den, lägger den i en form och häller en god ostsås över den och så skjuts in i ugnen. Det blir såååå gott!
  Ha en skön dag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Hjärna med ostsås är också gott. Det är däremot inget jag gör ofta. Jag är väldigt förtjust i den med färs.
   Ha en fin dag Ingrid!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *