Pandemimelankoli

Sitter på övervåningen i Tornet och tittar ut. Solen lyser på snön. Jag har suttit här många gånger. Olika väder. Olika årstider. Inte minst den här helgen har jag suttit här.

Jag känner mig ledsen, på djupet. Jag längtar hem. Men inte hem till det liv som erbjuds i stan just nu. Jag vill tillbaka till livet som det var före pandemin.

Blev sittandes länge, följde en livetråd på Aftonbladet. Skrev till och med ett inlägg. Det var Anders Lindberg som svarade på frågor.

Innan jag tog tag i dagen, klockan var över 12, gjorde jag ytterligare en kopp kaffe.

Den där drömrulltårtan vill ni nog inte veta vad den innehåller. I vart fall vill inte jag det. Den är fortfarande ganska färsk och fin. Inköpt på Nobeldagen då jag gjorde en Charlotte Russ och inte visste om jag behövde en eller två rulltårtor till formen. Varför är det ingen som kommit på att använda samma slags konserveringsmedel i hudcremer? Verkar ju hålla sig oförändrat i evighet. Typ. Det där blårandiga porslinet heter förresten Corona. 😀

Klockan var mycket och jag gick in till Fia för att låna en kakform i hjärtmodell. Men det visade sig att J hade gjort en hjärtformad kaka som vi skulle få halva av. Så jag planerade om och bestämde mig för en annan efterrätt.

Åkte in till Norremark. Tankade bilen och shoppade nödvändiga ingredienser. Sedan hem igen.

Tillagade efterrätten, kokt grädde, aka pannacotta, och när den stod på vänt för att stelna gick jag hem till Tornet och sov en stund. Hade drabbats av akut trötthet.

Hade gärna velat klä upp mig lite, men hade inga kläder av det slaget kvar. Så det fick bli vardagskläder. Vi gick över med köttgryta och pannacotta till J och O och deras barn. Med oss tillbaka fick vi ett halvt hjärta.

Middag vid vackert dukat bord. Fläskkalops som smakade himmelskt och rött vin i glasen. Alla hjärtans dag, visserligen en tradition som inte har mer än så där ett 60-tal år på nacken i Sverige och då i första hand som en kommersiell dag då vi förväntas köpa hjärtformade prylar, skicka kort och blommor. I vissa länder, i första hand England och Frankrike, har dagen rötter i 400-talet. Jag minns dagen från 60-talet då det var mycket fokus på att ha en kärlek och att man på Valentindagen fick skicka anonyma brev och kort. Vill minnas att man pådyvlades detta påfund i skolan och skulle tillverka dessa kort. Hur kul var det för den som inte ”var ihop” med någon?!! Vilket väl dessutom kunde ses som ganska normalt när man gick på mellanstadiet? I alla fall på den tiden. Numera är vi många som ser dagen som en dag att hylla vänskapen.

Vi satte oss vid TV:n och åt vår efterrätt. Lite senare utökades det med kaffe och kaka, den vi fått av J.

Jag tog bara en pytteliten bit av kakan. Det finns en gräns även för mig. Men med lite tur kanske den kan dyka upp vid något kaffe på måndagen. För det sista jag gjorde innan jag gick och la mig var att skicka sms till F och fråga om han skulle bli arg om jag inte kommer hem förrän på tisdagen. Han svarade att det skulle han inte.
För den som undrar varför min son skulle ha åsikter om ifall jag stannar borta så är han kattvakt och jag kan inte ta för givet att han inte har egna planer.

Det här inlägget postades i Livet, Växjö. Bokmärk permalänken.

5 svar på Pandemimelankoli

 1. Ingrid skriver:

  Det låter som om du har haft en väldigt trevlig Alla Hjärtans dag!
  Nog längtar man tillbaka till livet före pandemin och jag funderar ofta över om det nånsin blir sig likt igen? Jag kan ha väldigt dystra tankar ibland och funderar ofta på vad det här livet går ut på egentligen. Vad spelar det för roll om jag är frisk om jag ska leva helt isolerad? Det ger inte någon större livskvalité! Vore det inte för att jag kan ställa till det för någon annan, skulle jag strunta totalt i alla restriktioner och leva loppan precis som vanligt, eller i alla fall så gott det går under rådande förutsättningar.
  Äsch, det blev en deppig kommentar, men jag önskar dig ändå en Glad måndag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det är nog väldigt långt till ett liv som ens liknar det vi hade före pandemin. Men när det gått 3 veckor, vissa säger 2, efter andra sprutan ska man kunna träffa andra som också är vaccinerade
   Har tänkt mig en tur till Gotland någon gång i april så du får visa mig alla fina platser du skriver om. Du får rekommendera något ställe där jag kan bo, det är så svårt att hitta på nätet när man bara blir omstyrd till de där bokningssajterna. Jag vill direktboka och slippa deras provision.
   Ha en fin måndag!
   Kram

 2. znogge skriver:

  Vilken härlig alla hjärtans dag du fick. Gott att att äta, gott att dricka och gott sällskap dessutom 😀

  Vi planerar eventuellt en tur till Gotland också men väntar förmodligen till september när högsäsongen är över och vi förhoppningsvis är vaccinerade. Ett hotell som tar emot hundar får det nog bli för vår del 😀 Så skönt att din son kan vara kattvakt. Våra barn har ställt upp flera somrar men under hösten kan det bli svårare.

  Kram och god måndag till dig!

 3. Geddfish skriver:

  Jag hänger på här, även om det är en glad måndag, så känns det som om jag också kunde uttrycka mitt missnöje med pandemin. Frisk och kry sitter jag nästan i karantän, hur kul är det på en skala? Enformigt i längden. Ingen bil, åker inte buss/tåg. Bara cykel.
  Hoppet finns, det måste man ha!
  Det är det där med kattvakt, jag har ju ingen, skönt att det funkar för dig med dina pälsklingar.
  Vilken härlig dag du fick igår!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *