Helg och vardag, några dagar och nätter i april

Så var det dags för ett arbetssjok på 4 nätter. Från lördag till onsdag morgon.

Lördag

Gick upp vid 8-tiden. Det var verkligen onödigt kallt inomhus.

Tog det rätt lugnt på förmiddagen. Behövde ladda inför de kommande arbetspassen.

På eftermiddagen åkte F och jag på shopping. F behövde primärt någon reservdel, eller egentligen var det något verktyg, till sin cykel. Vi började med Decathlon. Där hade de inte det han sökte, men han hittade stänkskärmar och ett par långbyxor.
Jag däremot slog på stort och köpte en aningen större ryggsäck att ha på vandringarna. En där jag kan få ner reservplagg. Hittade en tröja av något lättviktsmaterial och ett par vandringsbyxor.

På Sportson fick F tag på det han skulle ha och jag gick runt ett varv bland cyklarna. När jag såg hur hemskt dyra de alldeles vanliga cyklarna var bestämde jag mig för att nu är det dags att förverkliga drömmen om en Christianiacykel. Det hade de ju inte där, killen i affären visste inte ens vad det var för cykel. Men han googlade fram den och sa att de inta hade sådana. Men jag vet var de finns, ska åka och titta där. Snart.

Sedan blev det Maxi. Jag ville ha sås, helst mangosås, till min nattlunch. Köpte på mig diverse annan också. Bröd bland annat.

Eftersom jag ångrat att jag köpt 2 potatiskrukor åkte vi till Biltema. När jag var vid stugan i fredags kom jag på att jag vill ha 4 krukor för min potatisodling. De är markant billigare på Biltema än i trädgårdsaffärer. Inklusive dem på nätet.
Innan vi gick in i själva affären, som man nu avskilt från restaurangen med att man måste gå in utifrån. Just den regeln är ju så löjlig. Går man in genom dörren från parkeringen får man sitta fler vid bordet. Går man in från affären är det en person vid varje bord som gäller. Precis som att coronaviruset vet vilken dörr man gått in genom!

Sedan åkte vi hem för jag skulle vila. Men det var inte att tänka på att kunna somna. Det där ljudet jag skrev om för ett tag sedan var igång. Dock lite svagare än tidigare gånger. Jag börjar tro att någon spelar Didgeridoo i min trappuppgång. Det låter som det. Men det kan ju vara något annat. Men det låter inte som att det tjuter i vattenrören och att det vibrerade i dem förra gången kan ändå bero på ett instrument med så låga toner. Men det är bara en gissning.

Jag var riktigt trött när jag åkte till jobbet och natten blev ganska plågsam. Men jag tog mig igenom den.

Söndag

Hade ambitionen att åka raka vägen hem. Men när jag kom till Stora Wäsby var jag tvungen att stanna. Jag var utmattad av trötthet och satt länge i bilen och slumrade innan jag gick in på macken och köpte kaffe och en macka. När jag ätit klart körde jag hem.

Ljudet var igång när jag kom hem. Men jag var trött nog att somna ändå. När jag vaknade var det borta, men istället höll någon på att borra.

Jag skulle till Huddinge på natten och åkte i tillräckligt god tid för att hinna ta vägen förbi IVA och ge frudin hennes kasse jag skaffat åt henne. Hon hade mycket att göra och jag stannade inte länge.

Jag fick också en present. En av mina kollegor, M, hade tagit med sig en bok åt mig. Den kom ut 1928 i första upplagan, men den jag fick är reviderad i slutet av 1970-talet. Enormt fascinerande med alla dessa hus och gårdar som ligger insprängda i den moderna miljön. Roligt att man bevarat dem. Ska försöka besöka dem alla. Nej, inte inne i dem för många är ju privata. Men titta på dem i alla fall och lära mig mer om dem.

Natten var okej. Det fanns att göra, men var lugnt trots allt.

Måndag

Visst var jag trött när jag slutade mitt pass, men inte utmattad. Körde raka vägen hem utan att stanna för att köpa ätbara saker. Annars är McToast och juice i Älvsjö standard. Jag passerar en MacD på vägen.

Väl hemma fick pojkarna mjukmat och jag drack kaffe och åt ett par mackor. Sedan somnade jag. En stund. Vaknade av ett tyst knäpp i dörren. Jag hade lagt fram bilnycklarna åt F och han var informerad om att han skulle smyga. Det gjorde han verkligen. Men jag vaknade ändå. Sedan låg jag länge och lyssnade på ljudbok.
Precis när jag bestämt mig för att försöka somna ringde det. Det var ett viktigt samtal så det var okej. Men efter det gav jag upp och gick upp och drack kaffe och åt kexchoklad.

Gjorde ett ett försök att somna. När alarmet väckte mig var jag helt borta. Men det var bara att bita ihop.

Tisdag

Det var skönt att åka hem, även fast natten varit helt okej. Jag var faktiskt inte så där trött som jag varit de senaste gångerna jag åkt från Uppsala. Men jag blev tvungen att stanna vid Stora Wäsby i alla fall. Jag var fruktansvärt hungrig. Trots att jag ätit min nattlunch så sent som 02:30 och dessutom gjort ett längre uppehåll i ätandet för att ta hand om patientrelaterade sysslor. Hade nog inte ätit förrän vid 03:30-tiden.

Köpte 2 McToast och apelsinjuice. Ställde mig på parkeringen och åt. Sedan åkte jag hem. Väl hemma körde jag in i garaget och fick syn på att det stod en bil inne i min garagebur. Jag var precis så trött att jag undrade om de hyrt ut min plats åt någon annan. Jag litar inte ett dugg på SmartPark som gör hur mycket märkliga saker som helst. Men det var helt i sin ordning. Det var F som ställt sin bil där och det får han ju göra. Eftersom han glömt sin mobil på jobbet kunde han inte meddela mig .

Parkerade på vår uteparkeringsplats, den där F brukar stå, och gick in och fixade mat åt kattpojkarna och kaffe till mig. Sedan var det sovdags.

Gick upp strax efter 17. Drack kaffe, tog ett bad, fixade matlådan och drack mer kaffe. Sedan var det dags att åka till Huddinge för sista natten före ledighet.

Onsdag

Natten började hur rörigt som helst. Det var fullt i varje säng och patient ”på bordet” (operationsbordet) och fler på listan som skulle opereras.
Visst, det fanns fler sängar, på den andra sidan av avdelningen, men ingen personal att bemanna med. Det var lite kaosartat.

Vi stretade på, 2 IVAsjuksköterskor och 3 undersköterskor. En av IVAsjuksköterskorna stannade kvar några timmar, till midnatt tror jag, istället för att gå hem klockan 21:30. Detta för att ta hand om patienter som låg på den andra sidan eftersom de inte blivit klara att skicka. Något blodtryck som var för lågt, någon som hade ont, någon som behövde ett extra dropp. Vad vet jag… Det är så det är med patienter efter kirurgi, de kan behöva en eller annan extra timme med full övervakning innan de kan skickas tillbaka till en vanlig vårdavdelning.

Trots hög arbetsbelastning redde vi ut stormen och kunde, klockan 07:00, lämna över en avdelning med bara 3 patienter som var kvar efter natten. Jag hade bara en patient kvar, efter att ha haft 5 patienter under natten. Min kvarvarande var planerad som ”övernattare” från början efter stor kirurgi så det var precis som det skulle.

Det var skönt att åka hem och jag hade något att se fram mot på torsdagen. Något jag väntat på och längtat efter. Skulle bara hem och sova, uträtta några ärenden och sedan förbereda mig inför torsdagen och packa.

Klockan 12:55 ringer mobilen. Jag är lite yrvaken, men förstår budskapet. Det är Skepparholmen som ringer och avbokar min bokning. Jag är den enda gästen som inte lämnat återbud och avbokat. Därför kommer man att hålla stängt.
Jag försöker hitta en annan torsdag i närtid istället, men det går inte ihop sig med mitt schema, jag är bokad mycket både resten av april och maj och när jag är ledig har jag andra planer. Sommaren känns inte aktuellt eftersom jag tänker vara i stugan mycket och dessutom planerat för att jobba just alla torsdagar efter min lite längre ledighet. Så nej, jag fick inte ihop det. Inte ens då de erbjöd torsdagspris för en fredag eftersom det var dom som avbokade. Jag kände mig så besviken och ledsen. Hade sett fram mot detta så länge, i flera veckor.

Hade fått brev där jag inbjuds att vaccinera mig mot Covid19. För någon vecka sedan, eller två, ringde man och erbjöd vaccin. Jag blev förvånad, men tackade artig nej och förklarade varför. Nu skriver de brev till mig att jag ska vaccineras. Har de ingen koll i vaccinationsregistret? Vore bättre de la energi på att kalla folk som inte är vaccinerade. Jag är vaccinerad i Fas 1 eftersom jag är intensivvårdspersonal och det finns registrerat i Nationella vaccinationsregistret. Jag fick min andra spruta redan 5 februari.

Gick upp och försökte bringa reda i mina tankar. Hittade en lösning, men den får ni läsa om imorgon eller på fredag. Det är dags att fånga eftermiddagen och kvällen. Capere post meridiem et Capere ad vesperam!

Blommor utanför Karolinska Huddinge. Till glädje en morgon på väg till parkeringshuset.

*Den som känner mig vet att jag inte är förtjust i uttrycket Carpe diem. Det är ett missbrukat uttryck som förvandlats till en floskel i modern tappning. Men fånga eftermiddagen och kvällen känns rätt sympatiskt trots allt. I alla fall när dessa är av den lediga sorten.

Jag skrev om detta en junidag 2013, den som vill fördjupa sig i hur jag tänker kring detta rekommenderas att läsa mitt svar i kommentaren i det inlägget.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Mitt nya (arbets-)liv, Stockholm: Huddinge Postop, Uppsala. Bokmärk permalänken.

8 svar på Helg och vardag, några dagar och nätter i april

 1. Ingrid skriver:

  Jag har svårt att tänka mig hur det skulle vara att jobba natt och bara då och då. Omställningen måste vara riktigt knepig. Min mamma jobbade natt under många år och för henne fungerade det bra, men det var på ett äldreboende så han hade inga arbetskamrater och saknade den sociala biten.
  Jag skänker en tacksamhetens tanke till henne och till dig och alla andra i vården som orkar!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag är ju en nattmänniska och har svårt för tidiga morgnar. Däremot är det jobbigt när belastningen är betydligt högre än vad vi har platser och bemanning till.
   Nu ska jag vila fram till klockan 13 på lördag då jag börjar jobba på BRIVA och gör 2 eftermiddag/kvällspass och sedan måndagsnatten på postop Huddinge.

   Att jobba ensam utan arbetskamrater måste vara jobbigt. Oavsett vad man jobbar med.

   Hoppas du har en bra kväll.
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Oj, säger jag bara! Vilka intensiva dagar som du har haft. Hoppas att det blir lite ledighet för dig nu och tid att varva ner. Själv vet jag inte om jag hade klarat av att jobba natt men all heder och en stor eloge till er som ser till att verksamheten fungerar.
  Så märkligt att de inte har koll på att du redan är vaccinerad…

  Kram och god onsdagskväll!

  • Kraka skriver:

   Ja, ibland blir det lite väl intensivt. Jag är ledig till klockan 13 på lördag.

   Ja, det borde kuna göras undantag och att man skulle kunna samköra registren. Men, som min son så snusförnuftigt påpekade, det är inte tillåtet för myndigheter att samköra register i Sverige. Inte utan att det finns lagstöd.

   Kram

 3. Micke skriver:

  Blir nästan lite matt av att läsa om ditt arbete, tufft jobb det där, intensivt.
  Hoppas du har några lediga dagar nu och kan ladda batterierna, nattarbete tar ju på krafterna minst sagt också.

  Tillönskar dig en fin kväll nu Kraka, ha det bäst.

  • Kraka skriver:

   Jag förstår att det kan kännas utmattande att läsa. Jag blev lite matt när man ringde och sa att man var tvungen att boka av min bokning på Skepparholmen. Men jag har hottat ett annat ställe att åka till.

   Ha en bra kväll!

 4. Pingback: Onsdag, känns som fredag | Kraka

 5. Pingback: På vilohem | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *