Mitt i natten går den stollen upp och jagar gummibollen

Vaknade strax före klockan ett inatt och nu är klockan strax efter tre. Egentligen är jag trött. Fortfarande. Trots att jag sovit en hel del. Men låt oss börja från början. Eller i alla fall från torsdag morgon.

Vaknade vid 6-tiden, tror faktisk klockan bara var halv faktiskt. Låg kvar en stund i sängen, gjorde kaffe och satte mig sedan i densamma. Nej, jag satte mig inte i kaffet. Jag satte mig i sängen. Syftningen är lite tveksam genom att vara fel placerad men ”densamma” kan knappast syfta på kaffet. Jaja, det är sådana funderingar en språknörd kan få för sig att fundera på så här på efternatten. Nu när jag har både tid och ork. För förra natten var minsann ingen lisa för själen. Hade varken tid eller orka för funderingar.

När jag kom upp  läste jag en stund och kvistade sedan av en del, kanske en tredjedel, av de två fällda träden. Åt lunch jag hittade i frysen och gick sedan och la mig en stund. Sedan var det dags att åka hem för att senare åka till jobbet. Dels var jag tvungen att planera för bilköer och den tid de skulle ta, dels ville jag hem till kattpojkarna. Det går ingen nöd på dem, F tar hand om dem. Men han jobbar mycket, lite av en familjetradition att ”jobba jämt”.

Hade lite mys med katterna innan jag åkte. Packade ner i stort sett inget. Att ta med matlåda för natten när jag jobbar på BRIVA har jag slutat med. Det är rätt meningslöst, hinner i alla fall ändå inte äta den.

Tog emot rapport från en helt slutkörd kollega, ja man blir slutkörd när man ska sköta fler så svårt sjuka patienter. Man hinner inte hålla koll på allt som ska göras och känner stressen i hela kroppen och tryck över bröstet. Min natt blev precis lika stressig. Vården har blivit ”för mycket” och det är inte konstigt att jag känner så många sjuksköterskor som blivit långtidssjukskrivna för stress. För det är ju det som det handlar om, stress, även om man försöker lägga skulden på individen genom att kalla det för att hen gått in i väggen.
Extra stressigt blev det fram på efternatten då en patient blev dålig. Alltså mer än de är hela tiden. De är ju på en intensivvårdsavdelning av en anledning.
När jag rapporterade insåg jag att jag inte skulle hinna bli klar till 8:00 då min parkering gick ut. Fick svårt att andas och bestämde mig för att ta mig ner till garaget och betala ytterligare tid och sedan åter till avdelningen för att dokumentera. Jag gick 08:30. Mitt pass slutade 07:00.

Jag var verkligen slut och orkade inte köra så långt. Stannade först på en mack där jag köpte kaffe och en baguette med ägg och Skagenröra. Sedan sov jag någon timme. Men jag var fortfarande så trött att jag blev tvungen att stanna ytterligare en gång och fortsätta sova. Klockan var mycket innan jag var hemma. Då fixade jag kattlådan och la upp mjukmat. Sedan sov jag i 12 timmar.

Alla planer på att åka till stugan, att ta med katterna och njuta av fredagskvällen fick ställas in. Eller ställde in sig själv. Klockan ett på natten får man väl ändå säga att kvällen är slut.

Nej, jag är inte utvilad. Jag kommer inte att hinna återhämta mig till nästa arbetspass. Men snart, snart har jag sommarledigt i 3 hela veckor. Faktisk nästan 3½. Ska bli så skönt! Hoppas bara inget nytt inträffar som tar energi. Jag har redan ett antal privata saker som måste åtgärdas och som kostar stora mängder energi.

 

*Rubriken är hämtad från Gullan Bornemarks Skojiga valpen.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Stugan, vår egen korkek, Uppsala. Bokmärk permalänken.

7 svar på Mitt i natten går den stollen upp och jagar gummibollen

 1. skogsnuvan skriver:

  Oj oj oj. *Tur att du snart är ledig och förhoppningsvis får vila upp dig. Det är inte alls bra att slita på kropp och själ som du gör men det vet du förstås och vad ska man göra. Hoppas nu bara att du kan ta dig ledigt och inte fortsätta stressa utan leva i lugn och ro med dina katter.

  • Kraka skriver:

   Ja, det är skönt och även om jag har mycket att ta tag i så är det inte på nivå med jobbet.
   Ha en skön lördag och helg!

 2. Ingrid skriver:

  Det måste vara härligt att ha den där semestern att se fram mot. Hoppas att nästa pass inte blir så stressigt.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack!
   Ja, jag ser verkligen fram mot ledigt. Bara 3 pass kvar, ett imorgon och två i kommande vecka.
   Ha en riktigt fin lördag!
   Kram

 3. Znogge skriver:

  Du behöver verkligen semester och ledighet. Hoppas passen fram till den blir drägliga. Jag förstår att situationen i vården är allt annat än lustig just nu men ni gör ett så viktigt jobb.

  Kram

 4. Pingback: Varje dag har sina plikter att bejaka | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *