Sommarledighet, aka semester – Dag 21

Tog det lugnt på morgonen. Lyssnade på sommarprogrammet med Amelia Adamo. Jodå, hon är en skicklig entreprenör som startat flera tidningar. Men hon sa så mycket tossigheter och gjorde ett väldigt dåligt intryck. Då ska man veta att jag träffat henne live vid ett par tillfällen och inte alls insett hur tossig och enkelspårig hon är. För så är det väl? Att hon är tossig och enkelspårig? För hon håller väl inte på att bli dement? Det vore väldigt tråkigt! Hur som helst blev jag besviken på henne.

När jag lyssnat klart bar jag in saker jag hade i bilen och sedan insåg jag att det där med att skolka från vattnandet inte kunde bli aktuellt. Tomatplantorna sa till på skarpen att de var törstiga.

Men till sist kunde jag i alla fall åka på min planerade utflykt och ställde in gps:en på Rånäs slott.

Det är egentligen inte långt, men det kändes långt på de slingriga vägarna på slutet. Men det var värt resan.

Jag började med att leta rätt på konstutställningen som jag kommit för att se. På vägen dit hittade jag den första av de konstverks som fanns i parken.

Katten och snigeln av Ann-Charlotte Fornhed.

Inne i lokalen fanns många olika slags konstverk, tavlor, skulpturer och foto.

Lisa Rennerstedth hade ett gäng tavlor med hundar, men jag hittade en där också en katt fått ta plats.

Kristine Pettersson hade flera intressanta tavlor, bland annat de här damerna.


Anna Person hade små miniatyrkakelugnar. Men hon gör riktiga kakelugnar, monterar och murar. Önskar så att jag bodde så jag kunde ha en kakelugn. Jag köpte ju en och lät installera i min exmans hus. Men man ska inte sörja det man förlorat när det är världsliga saker. Men jag saknar min kakelugn.

Ute i parken hade Lee Jason Brain Spångberg en graffitidekorerad bil.

Innan jag gick vidare på området, som inte bara är ett slott utan ett bruk från vallontiden, drack jag kaffe och åt en mjukglass.

Det är väldigt vackert och just idag var vädret gynnsamt. Inte för varmt, bara skönt.

De här husen har varit personalbostäder en gång i tiden, men är numera privata.

Det här huset kallas Labbit. Där vistades, och vilade, smederna som var där dygnet runt på sitt arbete. Deras anhöriga kom med mat och dricka, men de fick inte gå hem förrän på lördag eftermiddag. Så vi har det nog rätt bra i alla fall, vi får ju gå hem mellan arbetspassen. Än så länge.

Som ni kan se var de rätt många i det lilla huset. Var nog max 20 kvadratmeter skulle jag tro.

Omgivningarna var rent magiskt vackra.

Man kan boka guidad tur för att lära sig mer om bruket. Men det får nog bli en annan sommar. Det finns en massa spännande bruksmiljöer i Uppland.

Numera finns ju inget bruk kvar förstås, det tillhör en svunnen tid. Men man tillverkar bilfjädrar.

Jag hade svårt att slita mig från den vackra miljön, men till sist gav jag mig av hemåt. Det hade hänt en trafikolycka på vägen och det såg verkligen illa ut. Jag stannade till och pratade med en av poliserna för att höra om de behövde någon hjälp. Jag är aldrig speciellt sugen på att hjälpa till men jag kunde inte med att bara åka förbi.
Han berättade att helikoptern just åkt, att det inte var några personskador utan bara plåtskador. Han hade, precis som jag, tänkt att det var flera svårt skadade eller döda när man såg hur bilarna såg ut. Men alla hade krupit ut helt oskadda. Ibland har människor änglavakt för det var inte mycket kvar av bilarna.

På vägen svängde jag först av vid Rotebro och fyllde på mitt förråd av rött vin och alkoholfri öl. Sedan fortsatte jag hem och passade på att ta ett skumbad. Därefter till stugan. Då hade trafiken lugnat sig och det rullade på hela vägen till stugan utan köbildning.

Pojkarna fick självklart gå ut. Själv värmde jag den lilla köttbiten jag hade kvar i kylen från grillningen i måndags.

Satt där i lugn och ro, det var verkligen skönt ute. Hoppas det fortsätter vara lite svalt, i alla fall på kvällarna.

Gick in och vispade grädden jag hade kvar och plockade ihop ett fång hallon. Primärt ska jag inte spara hallon ”i ladorna” utan äta dem vartefter. Färska hallon är så gott och frysta kan man alltid köpa för en okej penning. Färska är däremot väldigt dyrt. En ren lyx!

Med lite tur kan jag säkert njuta av hallon till förmiddagskaffet. Många är på gång att mogna och det finns många kart. Ett riktigt hallonår.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sommarledighet, aka semester – Dag 21

 1. Ingrid skriver:

  Vilken fin utflykt du gjort och vilka vackra miljöer. Jag kanske ska tipsa syster min om det här slottet, för jag tror inte att de har varit där.
  Vi pratade just om priset på färska hallon igår. På Konsum fanns de små askar med ett enda lager hallon och de kostade 39:60 per ask. Det måste ha blivit över en krona styck per hallon. Jag försökte räkna hur många bär det var i asken och så många som 40 st var det definitivt inte.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, det tycker jag du ska göra. Gissar att de har bil, men man kan åka SL-buss dit. Det var så vackert där.

   Hallon är hutlöst dyrt. Inte ovanligt att de kostar upp mot 60 kronor asken här i Stockholm och då är det, som du säger, bara lite på botten.

   Ha en skön fredag!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *