Det tar så mycket energi

Nu är veckan nästa slut, imorgon är det fredag igen. Tiden rusar på ett märkligt sätt. Det är jobbet. Det är plugget. Det är renoveringen. Det är behovet av ordentligt höststädning hemma. Det är jobbplaner inför nästa år. Det är så mycket!

Då kommer ett sms från min svägerska. Hon och min bror har varit förbi farfars grav. Där har de hittat ett meddelande framför gravstenen om att det saknas uppgifter om anhöriga. Naturligtvis blev de irriterade på mig för att jag inte skött mina åligganden. Jag är utsedd att hålla rätt på familjens gravar, hålla kontakt med kyrkogårdsförvaltningar och betala gravrättsavgifter. Jag har samtyckt till uppgiften, inte för att jag specifikt vill ha den men troligen är mest lämpad för den.

Jag hittade ett likadant meddelande i vintras och hade då, inte bara en gång utan två, kontakt med ansvarig på kyrkogården. Sedan trodde jag att det var utagerat och att man bokfört mina kontaktuppgifter som man skulle.

Nu har jag mailat dem och jag ska erkänna att jag inte skrädde orden För nog är det väl märkligt att man ska behöva göra samma saker flera gånger och det ändå inte tas om hand på ett korrekt sätt.

Det må vara Svenska kyrkan som har hand om gravplatserna, utom i Stockholm och Tranås, men det är Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet efter att kyrkan och staten skiljdes vid årsskiftet 2000. Nu får vi se vad som händer för jag kommer att gå vidare med ärendet om de inte skärper till sig. Jag är trött på deras attityd som de grundar på att farfar ligger i en fattiggrav. Nog borde man väl, på 2020-talet, sluta prata om gravplatser relaterade till plånboken?!!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Det tar så mycket energi

 1. Micke skriver:

  Man tycker ju att de borde ha lite mer koll på grejerna, man ska inte behöva upprepa sig vid sådana kontakter, inkompetens kallas det.
  I min hemkommun hade vi en sådan sk ”fattiggrav”, han låg längst nere i ett hörne av kyrkogården ensam.
  På 90-talet nån gång rättade man till detta och flyttade upp honom till de andra gravarna.
  Fint att de tog tag i det för vi var många som tyckte det var ett elände, mina ”äldre” lade en blomma där ibland på hans grav, alla tyckte det var fel.

  Ha nu en fin kväll Kraka.

 2. Ingrid skriver:

  En höststädning är aktuell här också, men jag är ju bra på det där med prokastinering.
  Hoppas att de ser till att registrera dina uppgifter nu. Jag för min del har nu mejlat till Klinte Pastorat två gånger för att boka församlingshemmet, men inte fått något svar. Vad pysslar de med på kontoret?
  Trevlig fredag!
  Kram, Ingrid

 3. skogsnuvan skriver:

  Va då höststädnng. Min mamma städade som ett tok. Det var veckostädning och höststädning och städning till jul och till påsk och vårstädning och före midsommar så jag vill kräks på städning så jag skiter i höststädning i år. Det blir ju snart jul och då ska man väl ända göra lite.
  Humöret är inte på topp just nu för första snön kommer med blöta flingor och jag har inte satt på vinterdäcken. Med de bensinpriser som blir nu så vet jag inte hur det ska bli. Här måste vi köra fyra mil för att handla mat och det finns inga förbindelser. Nu blir det sämre och sämre.

 4. Pingback: Så var det redan söndagskväll | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *