Det visste jag ju redan, men var ändå tvungen att kolla

Förra veckan, över Kristihimmelfärdshelgen, jobbade jag fyra synnerligen arbetsintensiva nätter. Att påstå att jag var trött och utarbetad när jag gick hem på måndagsmorgonen är ingen överdrift. Snarare en underdrift.

Måndagen förflöt utan större utsvävelser och trots att jag sovit som om jag skulle jobba så hade jag inga svårigheter att somna på kvällen. Snarare tvärt om.

Naturligtvis var jag fortfarande trött på tisdagen, då det var dags att gå på ett nytt arbetssjok med tre nätter. Jag funderade lite på det här med veckovila och dygnsvila. Trots att jag egentligen kan arbetstidslagen. Jag läste in mig ordentligt på den när jag var kyrkorådsordförande.

Jodå, man har rätt till 36 timmars veckovila och 11 timmar dygnsvila. Däremot finns ingen reglering av var på dygnet dessa timmar ska ligga. Så egentligen kan man jobba 6 pass, i mitt fall nätter, och sedan bara vara ledig en enda dag/natt utan att lagen överträds. Dessutom kan man i vården dessutom göra undantag från även detta.
Nu har ju de flesta något slags avtalad arbetstid, i alla fall på månadsbasis. Men som inhyrd är man oftast inhyrd på timbasis och då gäller inte sådant som arbetstidförkortning och andra lokala överenskommelser om arbetstid. Det gäller att reglera hårt i avtalet när man skriver på för ett uppdrag.

Nu jobbar jag inte jättemycket i just det här uppdraget. Ska jobba 6 till 10 nätter.  Vi har också skrivit in att jag ska slippa jobba när jag inte kan på grund av studiedagar på Newman och även en del andra, privata, anledningar. Men det hindrar inte att just den aktuella helgen höll på att ta knäcken på mig och sedan inleddes den nya trenattsperioden med en minst sagt kaotisk natt. Förra natten var intensiv, men inga kaos och inga överbeläggningar. Man får vara glad för det lilla i livet…

Nu återstår bara en natt innan ledighet. Det är en välplanerad ledighet med tusen och en aktiviteter. Det är nästan så jag blir trött av att tänka på allt som ska ske…

Det här inlägget postades i Livet, Ljungby, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

3 svar på Det visste jag ju redan, men var ändå tvungen att kolla

 1. znogge skriver:

  Just inom vården tycker jag det borde vara extra viktigt med adekvat vila så jag förstår att det känns mycket angeläget att känna till reglerna. Jag vet att när vi var på lägerskola tummades det en del på den lagstadgade vilan men det rörde sig ju bara om tre dagar. Dock hade man ansvar för många barn.

  Så skönt att ledigheten snart är här. Sedan gäller det väl att hitta balansen så att det både blir aktiviteter och återhämtning.

  Kram och god kväll!

 2. Hannas krypin skriver:

  Från och med första oktober ska det ju regleras annorlunda hur man får jobba inom vården. Tex kväll och sedan jobba dag kommer inte längre vara tillåtet och det kommer heller inte finnas några dispenser. Funderar en hel del på hur det kommer påverka nattarbete.

 3. Ingrid skriver:

  Skönt att du bara har en natt kvar innan ledighet. Fast det låter som om du inte kommer att vara speciellt ledig då heller. Du verkar ha en outsinlig energi!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *