Ledighetsturné – Tredje dagen

Jag vaknade tidigt på morgonen och såg att solen sken. Men jag bestämde mig för att sova ett par timmar till innan jag gick upp.
När jag väl gick upp drack jag kaffe ute och åkte sedan och köpte lite frukost. Blev sittande hela förmiddage i solen innan jag gav mig av på en rundresa.

Mitt första mål blev Glimmige hus. Det är Nordens bäst bevarade medeltida borg och märkligt nog har jag aldrig varit där förut. Jag har ju ändå bott i Skåne i flera år. Men nu blev det i alla fall av. Ska väl erkänna att jag åkte dit för att det finns en turfzon där, men jag blev helt fascinerad av denna byggnad och dess historia. Den är väl värd ett besök.

20150605_140001

Jag bestämde mig för att äta lunch i restaurangen när jag gått runt och tittat. Det var soligt och skönt och helt klart en njutbar miljö om man bortser från slolklasserna som stojade och deras gapiga lärare. En kille blev fascinerad av vallgraven och stod en liten stund för länge på bron och tittade på vattent. Då skrek läraren att om han inte kom genast skulle han, läraren, kasta honom i vattnet. Är de den nya pedagogiken? Att hota med fullkomligt galna påfund utan annan anledning än att någon rör sig för sakta?

20150605_134330

 

Lunch

 

 

När jag ätit färdig fortsatte jag mot mitt egentliga mål, Ale stenar. Jag älskar den platsen och besöker den så ofta jag kan. Jag hade varit där innan jag läste Diana Gabaldons böcker om sjuksköterskan Claire Beauchamps som går igenom tidsbarriären vid Craigh na Dun, men efter att jag läst böckerna är jag helt fascinerad av denna stensättning. Trots att den inte alls är utformad på samma sätt. Men den är inte lik Stone Henge heller, men matematiskt så är de enormt lika, så lika att det är svårt att vetenskapligt bortse från en connection.

20150605_150409

 

Ale stenar

 

 

Jag promenerade sedan ett tag, var nere i hamnen och ångrade lite lätt att jag åtit lunch. Man kunde få köpa färsk, stekt sill eller någon annan av havets läckerheter.

När jag kom till parkeringen gav jag mig av mot Ystad, trots att jag var trött. Jag ville ändå åka dit, men bestämde mig under bilresan att inte ta kontakt med varken nya eller gamla vänner. Jag ville helt enkelt bara vara för mig själv en stumd.

Jag gick sakta upp till Stora torget och sedan tillbaka. Det fanns gott om lila blommor och jag njöt av både syrener och rodondendron.

20150605_175136

 

 

 

20150605_175100

 

 

 

 

 

Efter besöket i Ystad åkte jag ”hem” till vandrarhemmet i Hammenhög. Jag stannade till och köpte en fryst pizza i affären och värmde den sedan i micron. Jag satte mig på mitt rum och njöt av maten och lite vin. Jag kunde konstatera, när jag summerade dagen, att SKåne är vackert oavsett färg.

20150605_140218

 

 

 

20150605_143051

 

 

 

20150605_145728

 

 

 

20150605_155722

 

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Ledighetsturné – Tredje dagen

 1. Ingrid skriver:

  Vilken härlig ledighetsturné du gör! Skåne är egentligen ett blankt kort för min del. Jag har ju åkt igenom det på lite olika sätt, men aldrig stannat till och tittat på några sevärdheter. Men det är ett väldigt vackert landskap och jag som gammal bondmora gillar de stora vackra gårdarna och åkrarna.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag bodde i Skåne i nästan 3 år men har ändå så mycket kvar att se. Jag brukar mest åka runt och titta på landskapet. Och så Ale stenar förstås…

   Hoppas du också har en skön helg! På Gotland har jag bara varit två gånger och inte sett så många sevärdheter.

   Kram

 2. Geddfish skriver:

  Gomorron! En härlig resa du gör! Bara godbitar. Glimmingehus, Ale Stenar och Ystad, där har jag varit. Plus några andra fina platser som hör till.
  Skåne, liksom Lappland längst upp, är fascinerande, alla landskap i hela vårt land förresten.
  En fin nationaldag till dig! Kram!

 3. Znogge skriver:

  Glimmingehus och Ale stenar är alltid värda ett besök!

  Vilket fånigt och totalt onödigt hot. Helt meningslöst dessutom för vilken lärare skulle knuffa i en elev? Suck, säger jag bara!

  Ha det fortsatt bra på din ledighetsturné!

  • Kraka skriver:

   Ja, ibland undrar man vad det tar åt vuxna… Överhuvudtaget undrar jag alltid vad det är som gör att lärare tror att det är okej att gapa och rya på offentliga platser. Visst ska de säga ifrån om någon gör något otillåtet, men detta ständiga vrålande stör ju faktiskt oss andra och måste rimligen förmedla till eleverna att det är normalt och tillåtet att inte ta någon hänsyn till andra som också har rätt till det offentliga rummet. Jag hade betalat inträde, precis som säkert skolan också gjort, men fick mycket av upplevelsen förstörd av skrikande lärare. Ungarna var ju naturligt nyfikna på det de såg medan lärarana mest verkade intresserade av att de skulle skynda sig.

   Jag har en fin resa, men tiden går för snabbt… 🙂

 4. Pingback: Den stora kärleken | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *