Skärtorsdag – profant och kyrkligt

Så blev det påsk till sist. Påsken, en kyrklig helg och högtid, men i vårt moderna, sekulära, samhälle en helg bland alla andra. För mig är det både ock, både en religiös helg och en, förhoppningsvis, tid för ledighet. Vissa år har jag dock varit tvungen att jobba. I år började min ledighet på torsdagen, Skärtorsdagen.

Min profana Skärtorsdag

Jag vakade av på torsdagsmorgonen efter tre arbetsnätter. Jag tror klockan var ungefär kvart över sju när jag stämplade ut, jag har arbetstid till halv åtta, vi har viss flextid som kan utnyttjas när vi rapporterat över. Jag har en del flex att ta ut eftersom jag oftast kommer rätt tidigt på kvällarna och vi då kan flexa in så tidigt som en halvtimme före arbetstidens början. När man flexat in ska man naturligtvis börja arbeta. Jag brukar ta rapport så den som jobbat kväll ska ha möjlighet att gå lite tidigare.

Jag började med att dricka lite kaffe och äta en ostmacka på högskolans café. Jag funderade på om jag skulle handla innan ja åkte hem eller göra det senare på dagen. Jag kom fram till att jag hade fullt tillräckligt att bära som det var.

Hemma gav jag Kingston mat och drack lite kaffe. Sedan gick jag och la mig. Satte alarmet på 15.00.

När jag vaknat drack jag kaffe och åkte till Skärholmen. Jag var lite tidig och hann gå runt lite i centrum.


Blev lite förvånad när jag fick se den här skylten. Vet inte vad jag tycker egentligen. Stolligt i största allmänhet eller ett sätt att visa ringaktning. Troligen det senare. Ett förlöjligande av både kristna och svenska traditioner.

Efter att jag varit i kyrkan åkte jag in mot stan. Bytte vid Slussen och  åkte upp till Hötorget för att handla på Coop.
Jag köpte lax, som jag ska tillaga i ugnen, och romsås. Funderade på om jag skulle gå till Pyttirian och äta något, men kom fram till att jag längtade hem till katten och att få vara själv i lugn och ro. Därför köpte jag lite sallad, sådan där man plockar ihop från en disk och sedan väger.

När jag kom hem hällde jag upp ett glas vin och lyssnade på ljudbok medan jag åt. Lugn och ro, precis vad jag behövde.

 

Min kyrkliga Skärtorsdag

En kille jag känner, numera sjuksköterska, skulle spela på Skärtorsdagsmässan i Skärholmens kyrka. Jag känner honom från det som en gång i tiden var Sveriges kristna socialdemokrater, Broderskapsrörelsen. Numera kallar de sig Tro och solidaritet, för att flirta med muslimer, och är en märklig organisation. Det går nog bra för oss sekulära svenskar att blanda ihop religioner, men många kristna invandrare är inte alls bekväma med den här röran. Dock gillar jag organisationens ordförande Ulf Bjereld.

Hur som helst så hölls det en traditionell Skärtorsdagsmässa, en nattvardsgudstjänst relaterad till Jesus sista måltid med lärjungarna. Mässan avslutades, som sig bör, med att altaret kläddes av. Man klär det sedan åter under midnattsmässan på påsknatten.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Skärtorsdag – profant och kyrkligt

  1. Pingback: Långfredag – profant och kyrkligt | Kraka

  2. Pingback: Påskafton – profant och kyrkligt | Kraka

  3. Scylla skriver:

    Vilken vacker Kristusbild!

  4. Pingback: Påskdagen – profant och kyrkligt | Kraka

  5. Pingback: Annandag påsk – profant och kyrkligt | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *