Påskafton – profant och kyrkligt

Påsken, en kyrklig helg och högtid, men i vårt moderna, sekulära, samhälle en helg bland alla andra. För mig är det både ock, både en religiös helg och en, förhoppningsvis, tid för ledighet. Min Skärtorsdag kan du läsa om här. Min Långfredag kan du läsa om här.

Min profana Påskafton

Eftersom jag hade svårt att sova inatt, var inte trött och slölyssnade på en deckare, så sov jag till klockan var efter 13 idag. Inte helt optimalt, men de facto en realitet.

Drack kaffe och kokade sedan några ägg, varav jag åt ett på två knäckemackor. De övriga åkte in i kylen för senare förtäring.
Frukost vid lunchtid är ingen god idé om man vill hålla en bra måltidsplanering. Till lunch, tillika eftermiddagskaffe, åt jag memma med vispgrädde. Jag älskar denna finska påskanrättning.

Lyssnade på bok, pluggade en stund och tog ett bad. Bytte sida på väggkalendern, imorgon är det ny månad igen och även ett nytt kvartal. Tiden går. Eller joggar fram med vissa spurtar. I alla fall känns det så.

Jag bestämde mig angående midnattsmässan och hade funderingar på att hämta bilen. Men bestämde mig efter studier på sl.se att det skulle gå att ta sig hem med nattbuss och T-bana.

Diskuterade lakritsmässan med en vän, kanske ska vi besöka den tillsammans. Annars tänker jag gå dit själv. Har funderat på det så många gånger men aldrig kommit iväg. I år ska det bli av. Jag älskar lakrits. Mässan är i mitten av april.

Kokade potatis och fixade till den där laxen i ugn. Hade väl egentligen tänkt äta den tidigare, men annan mat korsade min väg.


Laxen blev bra, trots att jag bara hade salt och peppar på den. Har aldrig gjort lax i ugn, bara ätit hos andra och på restaurang.

Åt lite, bara lite eftersom jag ätit en rejäl portion memma. Men jag ville prova laxen när den var nygjord.


Plockade sedan fram kläder, efter mycket funderande bestämde jag mig för långbyxor. Det kändes mest praktiskt med tanke på att jag skulle stå ute och vänta på bussar.

Resan till Täby kyrka gick väldigt smidigt, bara ett byte vid Danderyds sjukhus. Det är efter midnatt som det blir lite mer krångligt.

Nu hade jag en väldig tur, jag fick skjuts ända hem av Michael och hans fru. De släppte av mig utanför mitt hus, själva bor de i Kista.

När jag kom in gjorde jag kaffe och åt ett par äggmackor. Sedan kunde jag  inte låta bli att jämföra min påsklilja från kyrkan med dem jag har i vas. Det är den till vänster som är ”på riktigt”. De övriga är kattanpassade, påskliljor är hemskt giftiga för katter, och även om mina pojkar inte brukar äta blommor så tar jag inga risker.


Min kyrkliga Påskafton

Tog ett par bussar ut till Täby kyrka, först till Danderyds sjukhus och därifrån vidare till kyrkan. Jag skrev ju förra året att jag saknade vissa inslag i påsknattsmässan och hoppades på att få uppleva dem i Täby. Jag blev inte besviken.

Det var Michael Öjermo som höll i mässan. Han var tidigare kyrkoherde i Kista församling, innan församlingen lades samman med Spånga.

Vi gick in en helt mörklagd kyrka. Sedan, vartefter gudstjänsten fortskred, blev det mer och mer ljus. Vi fick tända de ljus vi fått när vi gick in.

En bit in i gudstjänsten fick vi alla samlas runt dopfunten som fylldes med vatten som välsignades. Sedan stänktes vatten, välsignat vatten, över oss. En symbol för det nya livet och en förnyelse av doplöftet. Det är den här ritualen med dopvattnet som jag saknade förra året. Vatten ska stänkas ut över församlingen, som en gåva av nåd.

Vi sjöng flera av de härliga påskpsalmerna och nattvardsfirandet var fint. Det förekom två nattvardskalkar, den lilla är en gåva till Täby kyrka från Birger Persson, som ägde Karby gård under en period. Birger Persson var far till Birgitta Birgersdotter, den heliga Birgitta, född cirka 1303.


Altartavlan är enormt vacker. Det är ett altarskåp och var stängt då vi började men öppnades då altaret kläddes under gudstjänsten. Som ni kanske minns från skärtorsdagen så klär man av altaret i slutet av skärtorsdagsmässan. Har man ett altarskåp stänger man det.

Täby kyrka är byggd under senare delen av 1200-talet. Det finns ett flertal väl bevarade målningar av Albertus Pictor, bland annat en målning där döden spelar schack. Vem han spelar med vet jag inte, men det är i alla fall inte Max von Sydow. 🙂

Efter gudstjänsten fick alla varsin påsklilja som en påminnelse om påskundret. Jag trodde inte min skulle klara sig hem, men eftersom jag slapp den långa resan med bussväntan i minusgrader kom den helskinnad hem.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Påskafton – profant och kyrkligt

  1. Ingrid skriver:

    Jag saknar lite att jag inte går i kyrkan! Det kanske låter konstigt, för jag väljer ju själv bort det, men ändå…. Ofta tänker jag när jag känner mig ensam och lite övergiven att jag skulle ta och gå på gudstjänst och jag tar fram kyrkobladet och tittar i det, men ändå blir det inte av.
    Kommer jag väl iväg någon gång, för det händer, så känns det varmt och gott i hjärtat och jag känner att jag är en del i en gemenskap. Jag får att och skärpa till mig!!
    Tack för dina kommentarer i dag och alla andra dagar!
    Kram, Ingrid

  2. Pingback: Kyrkan, lunch och egentid – Oxford 5 | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *