Påskdagen – profant och kyrkligt

Påsken, en kyrklig helg och högtid, men i vårt moderna, sekulära, samhälle en helg bland alla andra. För mig är det både ock, både en religiös helg och en, förhoppningsvis, tid för ledighet. Min Skärtorsdag kan du läsa om här. Min Långfredag kan du läsa om här. Min Påskafton kan du läsa om här.

Min profana Påskdag

När jag kom hem var det redan påskdagen. Jag kom hem oerhört mycet tidigare än jag räknat med, skulle inte varit hemma förrän ungefär kvart över två om jag åkt kollektivt. Nu fick jag ju skjuts ända hem och när klockan var två satt jag redan i min säng med Kingston vid fötterna. Jag hade också hunnit dricka kaffe och äta ett par smörgåsar. Ett glas vin hade jag med mig till sängen.

Lyssnade på bok tills jag somnade. Vaknade en halvtimme före alarmet, halv elva. Drack kaffe och åt en knäckemacka med kall, skivad potatis. Till lnch åt jag lax, potatis och romsås.

Gjorde mig i ordning för att åka in till Högalid och dagens konsert.

Efter konserten promenerade jag lite och upptäckte ställen jag aldrig varit på. Det var lite för kallt, men när det blir varmt tänker jag återvända dit.

På Hornsgatan hittade jag ett öppet café där jag drack kaffe och åt en gigantisk kaka, ett mandelflarn med någon god crème emellan. Den var stor som en pannkaka.


Efter kaffet promenerade jag upp till Södra station och åkte till jobbet. Det var dags för en arbetsnatt.

 

Min kyrkliga Påskdag

Jag valde en orgelkonsert i Högalidskyrkan på eftermiddagen. Konserten hade titeln Kristus är uppstånden och innehöll verk av Demessieux, Tournemire, Widor framförda av Nils Larsson. Det var en kort konsert, bara en timme, och låg så till, både tidsmässigt och geografiskt, att jag inte skulle ha några problem att ta mig till jobbet i tid.

Kompositörerna var alla franska och levde i nära nog modern tid, speciellt Jeanne Marie-Madeleine Demessieux som levde 1921 till 1968. De båda andra var födda på 1800-talet, men levde in på 1900-tal. Det var kraftfull musik, lite svår kanske. Några av de lite äldre kyrkobesökarna lämnade i förtid. Själv gillar jag ju lite utöver det vanliga i musikväg.

För den som är nyfiken på de tre kompositörerna så finns det en mängd youtube-klipp med deras musik.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Påskdagen – profant och kyrkligt

  1. Ingrid skriver:

    Det låter som en bra påskdagsblandning!
    Hoppas att du haft en lugn arbetsnatt.
    Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *