Upprättelse – En action utöver det vanliga

Equalizer betyder utjämnare och det är det Mr McCall gör, utjämnar oddsen för dem som ligger i underläge.

Filmerna Equalizer och Equalizer 2 bygger på TVserien som i Sverige hette McCall. Jag har tidigare skrivit både om filmen och om TVserien. Om TVserien skrev jag även här.

I filmerna är det Denzel Washington som är McCall. Idag kom jag äntligen iväg för att se Equalizer 2.

Filmen börjar ganska spectakulärt med en tågresa genom Turkiet. Men sedan saktar handlingen av en stund. För att sedan ta verklig fart.
Jag minns att jag påpekade att första filmen saknade biljakt, i nummer 2 fattades inte ens det.

Mr McCall hjälper människor som råkat illa ut och har dåliga odds att kunna klara upp sina problem själva. Men i den här filmen, utom i inledningen, är fokus snarare på att upprätta människor och deras egenvärde.
Upprättelse är ett starkt ord, ändå tvekar jag inte att använda det i det här sammanhanget. Det är grannpojken och grannen med trädgården jag tänker på i första hand. Men också goda vännens make och McCall själv får upprättelse.

Det är en våldsam och blodig film och har du svårt för sådant så ska du kanske inte se den här filmen. Men kan du se bortom våldsscenerna så kommer du att hitta ett djup utöver det vanliga.

Det är en actionfilm, men jag skulle vilja sätta en subkategori på den här sortens action, den där våldet endast är ett medel och aldrig ett syfte, ett mål, i sig själv. Upprättelse och avslut är handlingens mål.

Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

3 svar på Upprättelse – En action utöver det vanliga

 1. Znogge skriver:

  Hmm… Inser direkt att det inte är filmen för mig men att den skulle passa Husse perfekt! Själv vill jag se ”Unga Astrid” som verkligen är en helt annan genre.

  God torsdagsmorgon!

  • Kraka skriver:

   Godmorgon själv! Hoppas din torsdag blir till belåtenet.
   Tycker Husse ska se filmen, man behöver absolut inte sett första filmen. De hänger inte ihop alls.
   Kram

 2. Pingback: Slutet på en lång ledighet | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *