Sommarledighet, aka semester – Dag 14

Det märks att min ledighet passerat mitten och att jag med stormsteg närmar mig jobbet igen. Jag vaknar allt tidigare på morgnarna. Ett typiskt stresstecken.

Idag hade jag i alla fall bokat in en dag utan plikter. Eller nästan utan för i denna torka måste man vattna. Trodde att det skulle bli regn, det kom några stänk 5:45. Men det syntes inte ens i regnmätaren när jag kom ut.

Efter att jag duschat och klätt mig åkte jag mot Norsborg för att besöka Sturehovs slott där jag bokat guidning och afternoon tea.

Huvudbyggnaden från 1781 uppfördes av Gustav III:s finansminister Johan Liljencrantz. Arkitekt var Carl Fredrik Adelcrantz och för inredningen stod dåtidens skickligaste hantverkare, samma som arbetade med Stockholms slott. Något som misshagade Gustav III då han kom på besök och fick se att det var en prakt lika fin som den kungliga.

Utsikten ner mot Mälaren är fantastisk. Man kom ofta med båt på den tiden då det begav sig.

På Sturehov finns en stor samling Mariebergskakelugnar. Det var i första hand därför jag åkte dit. 1767 blev Johan Liljencrantz ägare till Mariebergs porslinsfabrik. Eftersom han ville ha kakelugnar i sitt slott som han höll på att bygga la han en stor beställning på tjugo kakelugnar. På Marieberg hade man aldrig gjort kakelugnar, man gjorde porslin. Men man tog sig an utmaningen och gjorde kakelugnarna på samma sätt som man gjorde sina matserviser. Man använde fin, vit lera istället för den röda som normalt användes till kakelugnar. Det är därför de fått den höga kvalitén och sitt unika utseende.

Den här ugnen kallas just Liljencrantz kakelugn där man lekt med släktvapnet på ett fascinerande sätt.

En annan kakelugn som är så unik att man inte ens får vidröra den. Den är handmålad och mittpartiet ser ut som om det vore utstående detaljer, men den är helt slät. Den heter Kolonnkakelugnen. Vill du se fler av de vackra kakelugnarna kan du klicka på länken.

Jag hade trott att det skulle vara en massa folk på visningen. Men det var jag och ett ungt par. De hade bokat lunch, som serverades i trädgården, efter visningen så det var bara jag som skulle ha afternoon tea. Det var lite av en magisk känsla att ha hela slottets övervåning för mig själv.

Jag fick börja med att ta för mig av te vid ett vackert bord i stora salen. Jag valde Earl Grey.

Sedan var det dukat med assietter och bestick inne på damsidan, ett vackert rum med porträtt av Liljencrantz och hans två hustrur. Nej, han var inte gift med dem båda samtidigt förstås. Hans första hustru dog ung, efter att ha fött sju barn. Sex av dem uppnådde vuxen ålder, fem pojkar och en flicka. En dotter dog redan i femårsåldern. Det fanns också porträtt på de sex barnen i det lilla rummet.

När jag satt mig på min plats bars det in diverse godsaker. Det var scones med clotted cream och marmelad, små snittar, ost, kex marmelader. För att inte tala om de söta godsakerna.

Helt klar var att jag inte behövde gå hungrig från bordet. Jag kunde inte ens äta allt jag fick. Det var så gott!
Det var också så skönt för själen att sitta där i lugnet. Ingen som pratade och störde. Det spelades musik i rummet bredvid, jag glömde fråga vad det var. Men musiken passade min sinnesstämning så bra och förhöjde känslan av total vila.

Till sist var det dags att gå. När jag skulle betala fick jag syn på en vacker tavla med en katt. Gissade att det nog var en av katterna som Maria Sandberg, som driver stället och som var guide bor med. Jag frågade och det var det. Det är hennes dotter som målat porträttet, och flera andra porträtt som också fanns där.

Jag funderade på att gå runt lite och titta på övriga byggnader och gå ner till krukmakeriet. Men klockan var rätt mycket och jag bestämde mig för att spara det till en annan gång. Sturehov ligger ändå i något som kan räknas som närmiljö.

Var ordentligt trött när jag var tillbaka i stugan och hade behövt en middagslur. Men jag förstod att så egoistisk fick jag inte vara. Släppte ut pojkarna i friska luften, de behövde komma ut, och tog ut dynan och la mig i solstolen. I skuggan.

Fixade lite kaffe och vilade ute. Pratade med F i telefon och han ville ha hjälp att bli skjutsad för att hämta sin bil. Vi gjorde en överenskommelse att jag skulle hämta honom och skjutsa och han skulle montera ihop min elgrill som visat sig vara rätt hopplös att förstå instruktionen till. Massor av delar som inte var märkta och såg i stort sett likadana ut.

Han fick ihop den till slut och vi fikade lite, han hade köpt en vetelängd, och sedan åkte han hem. Jag vattnade hallon och krusbärsbuskarna med ett antal kannor.

Det skulle verkligen behöva komma regn. Massor av regn. Är så orolig att mina hallon ska torka.

Det blev sent idag också. Snart midnatt. Imorgon får det bli fri sovning, har inga planer på att göra annat än att vara hemma i stugan.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

8 svar på Sommarledighet, aka semester – Dag 14

 1. Ingrid skriver:

  Det låter som en riktigt behaglig dag!
  Afternoon tea är ju så gott och i den vackra miljön måste det kännas speciellt bra.
  Jag var inställd på att jag måste vattna i dag, men till min förvåning har det kommit 12 mm regn i natt, så jag slipper.
  Ha en skön fredag!
  Kram, Ingrid

 2. Wow vilket ställe, det där skulle jag ju inte tackat nej till precis. Det ser onekligen trevligt ut och även otroligt givande att få besöka.

 3. Hej
  Jag vill presentera mej, Ulla-Brith heter jag. Bor i Järfälla, har läst att du ibland
  besöker mina trakter.
  Vill bara säga att jag tycker mycket om din blogg, läser varje dag.
  Vet ej hur jag hittat dej.
  Önskar dej Trevlig Sommar med lite regn. Blommorna vissnar …..🌻🌺🌻

  Hej från Ulla-Brith

  • Kraka skriver:

   Hej Ulla-Brith!
   Så roligt att du ger dig till känna. Alltid spännande att få lite inblick i vilka som läser mina skrivna ord.
   Jo, jag brukar åka till Järfälla ibland. I lite olika ärenden. Dels bor nära vänner i Viksjö, de bodde tidigare på Aftonvägen i villa, men numera i radhus. Ibland åker jag till Jakobsbergs centrum, tycker mycket om kinarestaurangen där. Görväln är en av mina favoritplatser dit jag åker emellanåt för att njuta av naturen.

   Mvh
   MoAh/Kraka

 4. Znogge skriver:

  Vilken skön och behaglig dag du kunde njuta av! Så vackra kakelugnar och lyxen med afternoon tea. Guldkant skulle jag vilja säg!

  Kram

 5. Pingback: Trött och sliten | Kraka

 6. Pingback: EFIT – Ett Foto I Timmen – 3 december | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *