Barockt

Grått var morgonens färg. Kallt var det också, men jag gick ändå ut med mitt morgonkaffe. Att sitta inne i onödan är inte meningsfullt. Men sedan började det förstås regna och efter det kom jag inte igång med något trädgårdsarbete.

I år har jag ingen tomatfarm, bara en minimal odling.

Drack kaffe, fixade lite sen lunch och bytte om. Gjorde upp planer för kvällen och köpte en biljett. Bytte om och fixade till mig lite. Innan jag gick till T-banan tog jag en tur förbi sopmoloken och återvinningen. Det är nästan något sjukt med att det blir så många förpackningar i ett litet hushåll. Förpackningsberget från en stor familj måste vara gigantiskt.

Jag kom in till Gamla Stan i god tid och promenerade upp till Stortorget. Det var, om inte varmt, så i alla fall helt okej. Luften doftade av både sött och salt, färska bullar och läcker mat. Hade nästan glömt hur mysigt det är att gå runt och bara titta och känna dofterna.

Satte mig på ett av caféerna och beställde kaffe och en kanelbulle. Kaffe är ju alltid gott och en ”liten” bulle kan man ju unna sig.

Ja, bullen var faktiskt tallriksstor.

När jag fikat klart och betalat gick jag bort mot Storkyrkan. Man skulle släppa in klockan 18:30.

Man sålde biljetter på plats, men jag hade redan köpt en på nätet. Orkade inte åka in till stan och sedan upptäcka att det var utsålt. Men det hade jag inte behövt oroa mig för. Även fast det var mycket folk så var det ändå gott om platser.

Altaret

Orgeln, en Marcussenorgel.

Det var alltså en orgelkonsert med barockmusik. Organisten hette Charlie Brusquini. Han finns på youtube för den som är nyfiken på hur han spelar.

Om någon läsare skulle vara orgelnörd så kan ni titta på beskrivningen av orgelns pipor. Den fanns med i programmet. Tyvärr är det information som går lite över huvudet på mig. Jag nöjer mig med att lyssna och njuta.

Konserten tog ganska precis en timme och när jag kom ut var det kallt. Inte vinterkallt förstås, men för att vara i juli var det kallt och jag kände inte för att sätta mig ute. Däremot ville jag äta och dricka något innan jag åkte hem till stugan.

Det var rätt fullt på de flesta ställen vid Stortorget, men i Grillska huset, har Stadsmissionen en restaurang och där fanns det plats både ute och inne. Möjligen för att de stänger redan klockan 21:00 eller så har folk som vill festa lite religionsfobi.

En laxmacka och ett glas av husets vita. Riktigt gott! Hann precis lagom äta innan de skulle stänga, hade nog fem minuter till godo. Hade ju inte för avsikt att vara ute och drälla, ville hem och vila.

När jag kom ner till T-banan såg jag att tåget till Skarpnäck skulle komma om 1 minut. Jag rusade upp för trapporna och han precis lagom. Kom hem snabbt och lätt. Idag slapp jag dessutom regnet. Det är faktiskt fortfarande uppehållsväder. Men alldeles för kallt för att sitta ute. Visst får man väl vara trött en fredagskväll? Även om man inte jobbat.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Barockt

 1. Ingrid skriver:

  Vilken fin fredag det blev med både lekamlig och andlig spis.
  Hoppas att du har en fin lördag också!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Tack Ingrid!
   Hittills har dagen varit bra. Enligt väderappen ska det strax börja regna. Funderar på att åka ohc köpa lite gott till kvällen. Eller innte. Det är väl öppet till 22:00 så jag hinner fundera ett tag till.

   Ha en fortsatt fin lördag!
   Kram

 2. znogge skriver:

  Vilken bra fredag det blev! Njutbart för öronen och sedan något gott att äta. Inte det sämsta!

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *