Tre lediga dagar – Dag 2

Alarmet väckte mig klockan 6:00. Läste nyheter och var uppe med mitt kaffe alldeles strax efter klockan 7. Vädret var ”lömskt”, men jag kunde ju inte klippa gräset förrän klockan 9 tidigast. Var mycket osäkert om det inte skulle hinna börja regna innan dess.

Hade tur och kunde klippa gräsmatta på framsidan. Behöver klippas bak också, men då behöver jag flytta undan en del saker och eftersom jag hade andra planer fick det vara så länge.

Gjorde en kopp kaffe och bytte sedan om till klänning. Skulle på utställning i Nynäshamn.

Det är drygt 13 år sedan jag var i Nynäshamn senast och då var jag bara där för att åka med Gotlandsfärjan. Har nog aldrig varit någon annanstans i den staden än vid färjorna. Men nu skulle jag gå på utställning i Hamnboden.

Ficksyn på de här fina katterna av Eugenia Osipova. Det fanns några andra katter också, av andra konstnärer, men jag var där för att titta på Ann Westerlunds utställda glasföremål.

Blått glas är så vackert!

Även de här var fina, även om jag tyckte bäst om de blå.

Ann Westerlund är granne med mig i koloniområdet och en av de få personer jag umgås med på området.

På vägen från utställningsbyggnaden tittade jg upp mot kyrkan som låg högt upp. Bestämde mig för att gå upp och titta på den o tiden skulle räcka efter att jag ätit lunch.

På vägen till lämpligt lunchställe, det fanns gott om olika att välja på, hittade jag en liten bod där de hade Salmbärssylt.

Salmbär växer vilt på Gotland och är det klassiska syltvalet till saffranspannkaka.

Bakad potatis med Skagenröra och tångrom. Till det en Easy Rider Bulldog, en alkoholfri IPA från ett Gotlandsbryggeri.

Sprang på en arbetskamrat på restaurangen och fick hälsa på hennes fina hund.

När jag ätit klart gick jag upp till kyrkan och tittade på interiören. Det mest intressanta med kyrkan är att den byggts helt av frivilliga. 1915 bildade man föreningen Kyrkans vänner i Nynäshamn. Man höll basarer, det stickades och virkades, barn och Pungdomar hjälpte till att tigga föremål att sälja på basarerna och På 4.e advent 1930 invigdes kyrkan och sköttes sedan fram till 1947 av föreningen då Nynäshamns församling bildades och man skänkte då kyrkan till Svenska kyrkan.

Koret och altaret

Votivskeppet är byggt av Gunnar Ankar på Gräddö. Han skänkte skeppet till kyrkan 1985.
Skeppet är en modell av fregatten Eugenie som 1851-1853 gjorde den första svenska världsomseglingen. Kryssningen genom Magellans sund väckte stor uppmärksamhet internationellt. För den som samlar på ”pusselbitar” om mig kan nämnas att jag varit vid Magellans sund.

Efter lite tittande i några affärer gick jag ner till parkeringen och hämtade min bil och åkte hemåt. Stannade till vid Port 73 och gjorde veckans inköp på Stora Coop. Inga märkvärdigheter, lite bröd, ost, enrisrökt medvurst (”prickigkorv”), lite rengörings- och städprylar och drycker (alkoholfria).

Det var skönt att komma hem till stugan, jag var trött. Men dagen var inte slut än…

Efter en stund vila och sedan kaffe skrev jag en lista på saker jag behövde hämta hemmahemma. Funderade fram och tillbaka om jag skulle åka ikväll eller imorgon.
Till slut bestämde jag mig…

Hällde upp lite rött i ett glas och satte mig med playTV, ännu ett avsnitt Morden i Midsomer. Därefter ljudbok tills jag somnade.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tre lediga dagar – Dag 2

 1. Ingrid skriver:

  Vilken trevlig utflykt du gjorde till Nynäshamn en stad som jag inte vet mycket annat om än att många gotlänningar jobbade ”på oljan” där förr i tiden och så färjetrafiken förstås.
  Det blir nog dåligt med salmbärsskörden i år p g a torkan. Vi får väl se om det dyker upp några thailändare i år, för det brukar komma hit rätt många för att plocka salmbär.
  Hoppas att du får en trevlig tredje ledig dag också!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, det blev en trevlig utflyktsdag. Tror att för många i Stockholm är Nynäshamn just bara platsen där båten till Gotland går.
   Salmbär är så gott!

   Kram

 2. znogge skriver:

  Vilken bra dag det blev och vilken trevlig utflykt. Att titta på olika utställningar är alltid intressant och glaskonst är fint. Själv är jag också väldigt förtjust i blått.
  Salmbär tror jag faktiskt aldrig ja har smakat…

  Kram och god sen kväll!

  • Kraka skriver:

   Ja, en bra dag och trevlig utflykt. Du borde prova salmbär om du ”springer på” en burk någonstans. Finns på marknader ibland.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *